ΑΚΕΛ σε ΣΥΚΑΛΑ: Το ΑΚΕΛ δεν υποστήριξε το κούρεμα καταθέσεων

Εκφράζουμε τη λύπη μας για την ανακοίνωση του Συνδέσμου Καταθετών Λαϊκής Τράπεζας (ΣΥΚΑΛΑ), με την οποία επιτίθεται στο ΑΚΕΛ, αναφέρει σε γραπτή ανακοίνωση το ΑΚΕΛ.

Συνεχίζοντας η ανακοίνωση αναφέρει:

Ο ΣΥΚΑΛΑ θεωρεί το σταύρωμα του κονδυλίου των 30 εκατομμυρίων ευρώ, που ζήτησε το ΑΚΕΛ στη Βουλή, ως αρνητική στάση για τους κουρεμένους καταθέτες. Κι όμως, το «σταύρωμα κονδυλίου», με βάση τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες, δεν σημαίνει κατάργηση ή αποκοπή κονδυλίου. Σημαίνει έλεγχος του κονδυλίου.

Θέλουμε να υπενθυμίσουμε ότι και τα προηγούμενα δύο χρόνια η Βουλή σταύρωνε το κονδύλι των είκοσι πέντε εκατομμυρίων ευρώ που αφορούσαν το Ταμείο Αλληλεγγύης, γιατί σημαντικές πτυχές του Ταμείου είναι υπό συζήτηση. Με το σταύρωμα η Βουλή επιχειρούσε να ασκήσει πίεση στην κυβέρνηση να φέρει τροπολογίες στο Νόμο με τις οποίες να καθορίζονται και να διευκρινίζονται πολύ σημαντικά ζητήματα.

Η κυβέρνηση δεν το έκανε. Ακόμα και τώρα το θέμα βρίσκεται υπό συζήτηση στη Βουλή και πολύ σημαντικές πτυχές του είναι ανοικτές. Είναι γι’ αυτό που το ΑΚΕΛ, ακολουθώντας την προσέγγιση της Βουλής των προηγούμενων δύο χρόνων, ζήτησε σταύρωμα του σχετικού κονδυλιού.

Το ΑΚΕΛ επιδίωξε να ελέγξει πώς θα καταλήξει το θέμα του Ταμείου Αλληλεγγύης, έχοντας υπόψη:

Πρώτο, ότι υπάρχουν ανοικτά νομικά και συνταγματικά θέματα στο Ταμείο Αλληλεγγύης. Η κυβέρνηση το παραδέχθηκε αυτό στη Βουλή.

Δεύτερο, τα θέματα των κανονισμών, των κριτηρίων, των προτεραιοτήτων και των διαδικασιών με τις οποίες το Ταμείο θα αποζημιώνει είναι ανοικτά. Επιπρόσθετα, είναι υπό συζήτηση ποιοι θα δικαιούνται και πόσα θα δικαιούνται.

Επομένως, η στάση του ΑΚΕΛ είναι στάση υπευθυνότητας έναντι του δημοσίου συμφέροντος και όχι αρνητική στάση έναντι των κουρεμένων καταθετών. Το ΑΚΕΛ δεν μπορεί να εγκρίνει κονδύλια χωρίς να γνωρίζει πού και πώς θα δαπανηθούν.

Ισχυρίζεται ο ΣΥΚΑΛΑ ότι η Πολιτεία (περιλαμβανομένου του ΑΚΕΛ, όπως σημειώνει) καταλήστευσε τις αποταμιεύσεις μιας ζωής. Υπενθυμίζουμε στο ΣΥΚΑΛΑ κάτι που είναι ευρέως γνωστό. Το ΑΚΕΛ δεν υποστήριξε το κούρεμα καταθέσεων επισημαίνοντας ότι αυτό θα προκαλέσει καταστροφή στην οικονομία, την οποία πλήρωσαν οι καταθέτες, καθώς επίσης και ολόκληρη η κοινωνία. Το ζήτημα ήταν να αποφευχθεί το κούρεμα, αλλά δυστυχώς ο Ν. Αναστασιάδης, ο οποίος εκλέχθηκε το 2013 με σύνθημα ενάντια στο κούρεμα, προτίμησε να χρηματοδοτήσει τις τράπεζες σε βάρος της κοινωνίας.

Αυτά προς αποκατάσταση της αλήθειας.