ΑΚΕΛ: Ρόλος της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι να αποτελεί γέφυρα για ειρήνευση

Η χθεσινή μυστική επίσκεψη του Πρωθυπουργού της Βρετανίας κ. Κάμερον στη Βάση Ακρωτηρίου έφερε στις μνήμες τις επισκέψεις άλλων ηγετών ισχυρών κρατών σε χώρες του τρίτου κόσμου που χρησιμοποιούνται ως «ασφαλές» για τους ίδιους, ορμητήριο για τις πολεμικές τους επιδρομές.

Ο κυπριακός λαός παρακολουθεί την εμπλοκή της Κύπρου σε ένα ξένο πόλεμο με απόφαση του Κοινοβουλίου μιας άλλης χώρας. Το γεγονός αυτό μιλά από μόνο του.

Δεν αμφισβητούμε ότι η κυβέρνηση τηρείται ενήμερη. Ερωτούμε όμως: είναι αυτό το όραμα μας για την Κύπρο; Να αποτελεί ορμητήριο εκστρατειών και πολέμων, όπως ήταν πριν από την ανεξαρτησία της; Η χρησιμοποίηση των Βάσεων για πολεμικές επιχειρήσεις, αναδεικνύει επίσης για ακόμα μια φορά τον ρόλο που αυτές επιτελούν στην περιοχή. Είναι μεταξύ άλλων και για αυτούς τους λόγους που το ΑΚΕΛ διαχρονικά διατηρεί τη θέση του για κατάργηση των βάσεων.

Η εγκληματική οργάνωση του «Ισλαμικού Κράτους», όπως δήλωσε χθες ο πρωθυπουργός του Ιράκ, έχει τις βάσεις της στην Συρία. Ερωτούμε, πως έφθασε μια τρομοκρατική οργάνωση, που έχει ως στόχο τη δημιουργία ισλαμικού κράτους στο Ιράκ, να εξοπλίζεται και να εκπαιδεύεται σε μια τρίτη χώρα; Η απάντηση είναι ότι οι ίδιοι που απειλούν με τη δημιουργία ενός αποσχιστικού φανταμενταλιστικού κρατιδίου, ενισχύθηκαν από τις ΗΠΑ- ΝΑΤΟ- ΕΕ που επιδιώκουν την αποκαθήλωση του καθεστώτος Άσσαντ. Πρόκειται για μια ακόμα καταστροφική συνέπεια της κοντόφθαλμης εξωτερικής τους πολιτικής. Η αστάθεια που δημιουργείται με τους πολέμους, έχει ως αποτέλεσμα την ενίσχυση της τρομοκρατίας και όχι την καταπολέμηση της. Έχει ως συνέπεια την ενίσχυση των πολεμικών βιομηχανιών και την όξυνση της στρατιωτικοποίησης των διεθνών σχέσεων.

Επαναλαμβάνουμε ότι ο ρόλος της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι να αποτελεί γέφυρα πρωτοβουλιών για την ειρήνευση, τη δημοκρατία και την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας και όχι έσχατο στρατιωτικό ανάχωμα για πολέμους, επισείοντας νέες περιπέτειες για το λαό μας.

Η κυβέρνηση θα έπρεπε να επικεντρώσει τις προσπάθειες της προς την κατεύθυνση του τερματισμού των εξωτερικών επεμβάσεων στις χώρες της περιοχής και την ανάληψη από τα Ηνωμένα Έθνη πρωτοβουλίας ειρήνευσης.

Σε μια περίοδο που οι λαοί υποφέρουν από τις πολιτικές λιτότητας και τα νεοφιλελεύθερα μέτρα, οι δαπάνες για τους πολέμους αυξάνονται.

Ας υποδείξει επιτέλους αυτές τις θέσεις η κυβέρνηση στην ΕΕ, κι ας μην συναινεί με τη μεγαλύτερη ευκολία στην χρήση της Κύπρου από τους ισχυρούς της Γης ως αβύθιστου αεροπλανοφόρου.

Δήλωση του μέλους του Πολιτικού Γραφείου της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ Νεοκλή Συλικιώτη