ΑΚΕΛ: ΠτΔ και ΔΗΣΥ τελούν υπό πανικό – Άλλα λέμε και σε άλλα απαντούν…

Σε διάσκεψη Τύπου στα γραφεία του ΑΚΕΛ, ο ΓΓ του κόμματος, Άντρος Κυπριανού αναφερόμενος στα δημοιεύματα που εμπλέκουν το γραφείο του Προέδρου Αναστασιάδη σε υπόθεση ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, τόνισε μεταξύ άλλων ότι  το Προεδρικό και ο ΔΗΣΥ τελούν υπό πανικό και ξαφνικά αποφάσισε να ασχοληθεί με το Κυπριακό…

Αυτούσιες οι δηλώσεις του Άντρου Κυπριανού:

Φαίνεται ότι το Προεδρικό και ο Δημοκρατικός Συναγερμός τελούν υπό πανικό. Διαφορετικά δεν μπορεί να εξηγηθεί το φαινόμενο ότι, άλλα λέμε, άλλα προσποιούνται ότι ακούουν και σε άλλα απαντούν.

Κατηγορούν το ΑΚΕΛ ότι τάχα αδιαφορεί για το Κυπριακό. Εδώ και δύο χρόνια, το μόνο πολιτικό κόμμα στην Κύπρο, που απηύθυνε συνεχώς εκκλήσεις στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να αναλάβει πρωτοβουλίες για το Κυπριακό ήταν το ΑΚΕΛ. Ο Πρόεδρος εκώφευε. Τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα και ο Δημοκρατικός Συναγερμός σιωπούσαν.

Ξαφνικά, συναισθανόμενος την πίεση από τη διεθνή κοινότητα, o κ. Αναστασιάδης αποφάσισε να ασχοληθεί με το Κυπριακό.

Πότε βέβαια;

Την ώρα που η τουρκική προκλητικότητα και επιθετικότητα κορυφώθηκε. Την ώρα που τίθεται από διάφορες πλευρές – και λυπούμαι να πω και στην ελληνοκυπριακή κοινότητα- η απαίτηση για αλλαγή του συμφωνημένου πλαισίου, η απαίτηση για συζήτηση λύσης δύο κρατών. Τώρα, λοιπόν, που φόρεσαν το μανδύα του ενδιαφερόμενου για το Κυπριακό, προσπαθούν να μας πουν εμάς ότι δεν ενδιαφερόμαστε για το Κυπριακό.

Προσπαθούν να μας δώσουν μαθήματα πατριωτισμού. Απαντούμε λοιπόν ότι μαθήματα πατριωτισμού δεν δεχόμαστε από κανέναν και ιδιαίτερα από το ΔΗΣΥ. Αποδείξαμε στην πράξη ότι είμαστε κόμμα πατριωτικό. Με πολιτικό κόστος, στηρίξαμε τις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού παρόλο που είμαστε στην αντιπολίτευση, παρόλο που μας συμπεριφέρθηκαν με ένα τρόπο ανήθικο, όλα αυτά τα τελευταία χρόνια.

Και τους λέμε ότι και πάλι αν ξαναχρειαστεί, το ΑΚΕΛ θα αποδείξει στην πράξη πόσο πατριωτικό κόμμα είναι και όχι στα λόγια τα οποία μένουν κενά περιεχομένου, όπως κάνει το Προεδρικό και ο ΔΗΣΥ.

Θέλετε να σας υπενθυμίσω τι έκαναν εκείνοι το 1993; Μεταμορφώθηκαν λίγους μήνες πριν τις Προεδρικές Εκλογές για να κερδίσουν τις εκλογές. Το ίδιο έκαναν το 1998 που ξαφνικά ανακάλυψαν την ηφαιστειολογία. Το ίδιο έκανε ο κ. Αναστασιάδης το 2013. Δεν είχε πρόβλημα να συνεργαστεί με το ΔΗΚΟ, ανεξάρτητα από το πόσες διαφορές είχαν σε ό,τι αφορά το Κυπριακό. Το ίδιο έκαναν το 2018, που για ενάμιση χρόνο πριν τις εκλογές φρόντισαν να απομακρύνουν το Κυπριακό από το κέντρο προσοχής για να μπορέσουν να κερδίσουν τις Προεδρικές Εκλογές. Η Ιστορία λοιπόν αποδεικνύει ποιος είναι κόμμα πατριωτικό και ποιος αναλώνεται σε λόγια μεγάλα, υπερφίαλα, κενά περιεχομένου.

Σε ότι αφορά δε το θέμα με το Παρατηρητήριο για τη Διαφθορά, πρέπει να πω ότι είναι πολύ παράξενη η λογική τους. Ο Πρόεδρος κατηγορείται για πολύ συγκεκριμένα πράγματα από αυτό το Παρατηρητήριο. Και το ΑΚΕΛ απαιτεί από τον Πρόεδρο να δώσει απαντήσεις σε αυτά τα πολύ συγκεκριμένα πράγματα. Απαντούν για οτιδήποτε άλλο εκτός από εκείνα για τα οποία κατηγορούνται. Ο στόχος βέβαια είναι προφανής. Να μετατεθεί η ουσία της συζήτησης οπουδήποτε αλλού, εκτός από την ουσία των κατηγοριών σε βάρος του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Θα επαναλάβω, λοιπόν, για πολλοστή φορά. Η Κύπρος διασύρεται. Η Κύπρος δυσφημίζεται διεθνώς –όχι για ενέργειες κάποιου τυχαίου ανθρώπου- αλλά για ενέργειες του Προέδρου της Δημοκρατίας και του δικηγορικού γραφείου που φέρει το όνομά του. Είναι υποχρεωμένος ο Πρόεδρος να απαντήσει σε αυτές τις κατηγορίες. Τον καλούμε για ακόμα μια φορά –αντί να υπεκφεύγει, αντί να αναφέρεται σε οτιδήποτε άλλο εκτός από την ουσία των καταγγελιών- να απαντήσει σε αυτές. Και να απαντήσει πειστικά γιατί αυτά τα οποία λέγονται –κατά την άποψη του- δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Θέλω να πω και το εξής. Επιχειρείται να περάσει ένα μήνυμα ότι τάχα με αυτή την επιμονή του ΑΚΕΛ διασύρεται η Κύπρος διεθνώς. Θα τους πω ότι δεν είναι με την επιμονή του ΑΚΕΛ που διασύρεται η Κύπρος διεθνώς. Είναι με την αδυναμία του Προέδρου της Δημοκρατίας να απαντήσει σε αυτές τις συγκεκριμένες καταγγελίες, που διασύρεται η Κύπρος.

Σε ό,τι αφορά, στην τοποθέτηση μας για την ανάγκη απομάκρυνση του κ. Αναστασιάδη από την εξουσία, θα πω απλώς ότι δεν είναι απαίτηση του ΑΚΕΛ. Είναι απαίτηση του κυπριακού λαού.

Κι αν μου που ότι μόλις πριν από ενάμιση χρόνο έχει επανεκλεγεί, θα τους υπενθυμίσω απλώς τι έχει συμβεί σε αυτό τον τελευταίο ενάμιση χρόνο με δύο μόνο παραδείγματα. Δεν πρόκειται να πω πολλά πράγματα. Θα τους πω απλώς ότι δύο υπουργοί υποχρεώθηκαν σε παραίτηση. Τίποτε περισσότερο δεν χρειάζεται να πω.