ΑΚΕΛ: Πρόταση νόμου για 6ετή θητεία Γ. Εισαγγελέα και Γ. Ελεγκτή

Προτάσεις Νόμου του ΑΚΕΛ για συνταγματικές τροποποιήσεις για Γενικό Εισαγγελέα και Γενικό Ελεγκτή

Δήλωση Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου ΑΚΕΛ, Γιώργου Λουκαΐδη

Ξεκίνησε την περασμένη Πέμπτη στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής η συζήτηση των δύο Προτάσεων Νόμου που κατέθεσε το ΑΚΕΛ για τροποποίηση του Συντάγματος, με στόχο να θωρακίσουμε το ρόλο, το κύρος και την αποστολή των νευραλγικών θέσεων του Γενικού Εισαγγελέα και του Γενικού Ελεγκτή και των αντίστοιχων Βοηθών.

Πρώτα και κύρια, το ΑΚΕΛ προτείνει αυτό που απαιτεί καθολικά η κοινωνία. Αυτοί οι αξιωματούχοι πρέπει να είναι και να φαίνονται αμερόληπτοι, πολιτικά ανεξάρτητοι και χωρίς δεσμεύσεις σε κυβερνήσεις και κόμματα. Οι διορισμοί σε αυτά τα νευραλγικά αξιώματα δεν μπορούν ούτε να είναι, ούτε να δίνουν την εικόνα ότι είναι προϊόντα μικροπολιτικών συνδιαλλαγών και σκοπιμοτήτων. Για αυτό εισηγούμαστε ότι στο αξίωμα του Γενικού Εισαγγελέα και του Γενικού Ελεγκτή –και αντίστοιχα των Βοηθών- δεν θα μπορεί να διοριστεί πρόσωπο που διετέλεσε υπουργός στην κυβέρνηση του Προέδρου ο οποίος θα προβεί στο διορισμό. Δεν θα μπορεί επίσης να διοριστεί πρόσωπο που κατά το χρόνο του διορισμού του είναι βουλευτής ή έχει ανώτερη θέση στην οργανική δομή πολιτικού κόμματος. Αυτά είναι κρίσιμα γιατί δεν είναι δυνατόν ένα πρόσωπο να είναι, για παράδειγμα, τη μια μέρα υπουργός μιας κυβέρνησης και την άλλη μέρα να καλείται να της ασκήσει έλεγχο.

Δεύτερο. Απαίτηση των πολιτών είναι να ξεπεραστούν τα φαινόμενα όπου κρατικοί αξιωματούχοι μένουν στην ίδια θέση για δεκαετίες, δημιουργώντας κατεστημένα που αναπαράγονται. Με την Πρόταση του ΑΚΕΛ οι αξιωματούχοι σε αυτές τις θέσεις θα μπορούν να διοριστούν για 6ετή θητεία, η οποία θα μπορεί να ανανεωθεί μόνο μία φορά, ενώ δεν θα μπορούν να υπηρετούν πέρα από το 68ο έτος ηλικίας που είναι η ηλικία υποχρεωτικής αφυπηρέτησης. Η ανανέωση προσώπων είναι απαραίτητο στοιχείο για τη διαφάνεια και την αποτελεσματικότητα.

Ο Γενικός Εισαγγελέας, ο Γενικός Ελεγκτής και γενικότερα οι ανεξάρτητοι αξιωματούχοι επιτελούν ένα κρίσιμο ρόλο για το κράτος δικαίου, για τη διαφάνεια, για τη λογοδοσία, για τη δημοκρατία στον τόπο μας. Είναι καθολική απαίτηση της κοινωνίας να γίνουν τομές που να εμπεδώνουν πραγματικά τη διαφάνεια και τη λογοδοσία στον τόπο μας, αρχίζοντας από το ίδιο το κράτος. Tο ΑΚΕΛ επεξεργάστηκε και κατέθεσε τις δύο προτάσεις νόμου ανταποκρινόμενο σε αυτή ακριβώς την απαίτηση. Αναμένουμε την ανταπόκριση της κυβέρνησης και των άλλων πολιτικών δυνάμεων.