ΑΚΕΛ: Πολυεπίπεδη πρέπει να είναι η αντιμετώπιση της μάστιγας των ναρκωτικών

Πολυεπίπεδη πρέπει να είναι η αντιμετώπιση της μάστιγας των ναρκωτικών, αναφέρει σε ανακοίνωση το ΑΚΕΛ για την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών.

​Το θέμα της χρήσης ναρκωτικών και οι καταστροφικές του συνέπειες, το συναντάμε καθημερινά πλέον μπροστά μας, είτε ως θέμα ειδησεογραφικό είτε ως ένα θέμα που απασχολεί φίλους ή και κάποιο μέλος της οικόγενειας μας. Δεν είναι ένα θέμα που έρχεται απλά στο προσκήνιο στις 26 Ιουνίου, ημέρα που έχει οριστεί από τον ΟΗΕ ως η Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών.

Στην εποχή που ζούμε, μια εποχή αμφιταλαντευόμενη και αμοραλιστική όπου οι αξίες και τα ιδανικά έχουν στερέψει, όπου οι έντονες αντιφάσεις πληθαίνουν όλο και πιο πολύ, όπου παρατηρείται κρίση στις ανθρώπινες σχέσεις, η επιδημία των ναρκωτικών παίρνει συνεχώς ευρύτερες διαστάσεις. Η ευθύνη βαραίνει κυρίως την κοινωνία με τα χαρακτηριστικά της: καταναλωτισμός, κορεσμός των ανέσεων, μηδενισμός, αποξένωση και άγχος. Συγχρόνως η κρίση του πολιτισμού, η κρίση της σημερινής οικογένειας, η αλλοίωση των ηθικών και πνευματικών αξιών, η έλλειψη προτύπων και ιδανικών καθώς και η αβεβαιότητα για το μέλλον κάνουν πιο έντονη την τάση της αναζήτησης της πληρότητας και της ευτυχίας μέσα από τα ναρκωτικά.

Για το ΑΚΕΛ κύρια έγνοια είναι η αντιμετώπιση των κοινωνικών και οικονομικών παραγόντων που συμβάλλουν στην αύξηση της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών. Θα πρέπει να δοθούν λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νέοι, οι άνεργοι, οι γυναίκες και γενικά οι ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Λύσεις που να δημιουργούν προοπτική, σταθερότητα και που να ενδυναμώνουν την κοινωνική συνοχή και να μειώνουν τις ανισότητες. Λύσεις που να απαντούν αποφασιστικά στην αντιμετώπιση της ολοένα και αυξανόμενης περιθωριοποίησης και αποκλεισμού των συγκεκριμένων ομάδων από την κοινωνία∙ που να τους διασφαλίζουν ζωή με αξιοπρέπεια και ευημερία.

Η αντιμετώπιση του φαινομένου δεν μπορεί παρά να είναι πολυεπίπεδη που θα περιλαμβάνει ένα πλέγμα μέτρων: από την πρόληψη, τη θεραπεία, κοινωνική αποκατάσταση, μείωση της βλάβης και την καταστολή και θα εμπλέκει όλους τους αρμόδιους φορείς, είτε αυτοί είναι κρατικές υπηρεσίες είτε είναι μη κυβερνητικοί, εθελοντικοί οργανισμοί και η κοινωνία των πολιτών.

Ως ΑΚΕΛ χαιρετίζουμε το έργο της Αρχής Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου (ΑΑΕΚ), του ανώτατου φορέα χάραξης πολιτικής της Πολιτείας στο θέμα των εξαρτησιογόνων ουσίων. Η ΑΑΕΚ επιτελεί ένα πολύ σημαντικό συντονιστικό ρόλο και παράγει κοινωνικό έργο με πενιχρούς πόρους, οι οποίοι όμως αντικατοπτρίζονται σε ανθρώπινες ζωές, και οι βέλτιστες πρακτικές που εφαρμόζει, μακροπρόθεσμα εξοικονομούν χρήματα στο κράτος και στην κοινωνία αφού μειώνει το κόστος στη δημόσια υγεία και στο σύστημα ποινικής δικαιοσύνης. Χαιρετίζουμε επίσης το γεγονός ότι έχουν διευρυνθεί πλέον οι αρμοδιότητες τη Αρχής, που προηγουμένως περιελάμβαναν μόνο τις παράνομες ουσίες και το αλκοόλ, ώστε τώρα να περιλαμβάνουν νόμιμες (αλκοόλ, καπνό, συνταγογραφούμενα φάρμακα), παράνομες ουσίες αλλά και την παθολογική ενασχόληση με τα τυχερά παιχνίδια.

Παράλληλα, το ΑΚΕΛ τονίζει ότι πρέπει να ενισχυθεί ακόμα περισσότεροτο κονδύλι που διαθέτει το Κράτος για αντιμετώπιση της ουσιοεξάρτησης, αλλά και του τομέα της υγείας γενικότερα. Όταν επενδύονται σωστά τα κονδύλια σε μέτρα που τεκμηριωμένα αποφέρουν αποτελέσματα, τότε η εξοικονόμηση χρημάτων από την επιβάρυνση που θα είχε το κράτος στον ιατρικό τομέα και στο σύστημα ποινικής δικαιοσύνης είναι κατά πολύ μεγαλύτερη.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών, το ΑΚΕΛ τονίζει τα πιο κάτω μέτρα τα οποία θεωρεί σημαντικό να προωθηθούν:

Στη σφαίρα της πρόληψης της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών θα πρέπει τα προγράμματα να επικεντρωθούν περαιτέρω στη στήριξη των ευάλωτων ομάδων και σε παιδιά και νέους που θεωρούνται υψηλού κινδύνου ως προς την ανάπτυξη προβλημάτων που σχετίζονται με τη χρήση

Εξάλειψη του στιγματισμού και του κοινωνικού αποκλεισμού των ουσιοεξαρτημένων ατόμων με τη στήριξη αυτών και των οικογενειών τους. Να σταματήσουν να θεωρούνται όλα τα ουσιοεξαρτημένα άτομα ως εγκληματίες, αλλά ως άτομα που χρειάζονται βοήθεια.

Αύξηση της προσβασιμότητας στη θεραπεία αλλά και των επιλογών θεραπείας που προσφέρονται στα άτομα που τη χρειάζονται.

Ενίσχυση της Λειτουργίας τουπρογράμματος θεραπείας στις φυλακές, που να καλύπτει όλο το φάσμα των υπηρεσιών απεξάρτησης (αποτοξίνωση, ψυχολογική απεξάρτηση, υποκατάσταση κλπ.) για να καλύπτονται οι ανάγκες των ουσιοεξαρτουμένων κρατουμένων κατά την παραμονή τους στη φυλακή αλλά και μετά την αποφυλάκισή τους.

Ολιστική διαχείριση των θεμάτων που αντιμετωπίζουν οι ανήλικοι χρήστες εξαρτησιογόνων ουσιών, αφού η χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών είναι μόνο ένα σύμπτωμα της προβληματικής τους κατάστασης.

Παροχή εξειδικευμένου θεραπευτικού προγράμματος για άτομα τα οποία πέραν της εξάρτησης αντιμετωπίζουν παράλληλα και κάποια άλλη ψυχική διαταραχή.

Μείωση της προσβασιμότητας και διαθεσιμότητας του αλκοόλ στις ευάλωτες ομάδες και ειδικά στους ανήλικους και προστασία του αγέννητου παιδιού από το αλκοόλ..

Ευαισθητοποίηση του κοινού και αντιμετώπιση της κατάχρησης των συνταγογραφούμενων φαρμάκων.

Εντατικοποίηση των μέτρων καταστολής για αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος που συνδέεται με τη διακίνηση παράνομων ουσιών.

Ενίσχυση της ΑΑΕΚ ώστε να συνεχίσει να διαμορφώνει επιστημονικά τεκμηριωμένες πολιτικές, να εποπτεύει τα κρατικά και μη κρατικά προγράμματα, να επιχορηγεί και να στηρίζει τα προγράμματα πρόληψης και θεραπείας.

Αποτελεσματική εφαρμογή της νομοθεσίας για έλεγχο του καπνίσματος, ώστε να συνεχίσει η πτωτική τάση καπνίσματος που παρατηρείται ανάμεσα στους μαθητές

Προώθηση προληπτικών μέτρων για αποφυγή ενασχόλησης ανηλίκων με τα τυχερά παιχνίδια και παροχή στήριξης και θεραπείας των ατόμων με παθολογική ενασχόληση στα τυχερά παιχνίδια.Χορήγηση της μεθαδόνης ως

θεραπείας υποκατάστασης.

Ενίσχυση των θεραπευτικών προγραμμάτων με πρόσληψη επαγγελματιών υγείας και στελέχωση τους με πολυθεματικές ομάδες

Διασφάλιση πρόσβασης σε αποτελεσματική θεραπεία της ηπατίτιδας των ατόμων που είναι θετικοί στον ιό και εφαρμογή μέτρων μείωσης των αρνητικών συνεπειών από τη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών.

Πέραν όλων των πιο πάνω μέτρων, εναπόκειται και στον κάθε ένα από εμάς στα μέτρα των δυνατοτήτων μας, από τη θέση μας ως γονείς, αδέλφια, φίλοι, επαγγελματίες να συμβάλουμε στην εξυγίανση του φαινομένου.

Δεν μπορούμε, αλλά ούτε έχουμε την πολυτέλεια να μείνουμε απαθείς και αμέτοχοι σε όσα συμβαίνουν γύρω μας και δίπλα μας. Φέρουμε ευθύνη όλοι μας και η προσπάθεια για αντιμετώπιση του προβλήματος πρέπει να είναι συλλογική.

Έχουμε υποχρέωση προς τη νεολαία, προς τη μελλοντική γενιά, προς το σύνολο της κοινωνίας αλλά και ως γονείς προς τα παιδιά μας, να αντισταθούμε. Πρέπει να εμπνεύσουμε τους νέους με το προσωπικό μας παράδειγμα που πρέπει να είναι η ίδια η στάση ζωής μας. Οι νέοι μας πρέπει να ενθαρρύνονται για να αναλαμβάνουν νέες πρωτοβουλίες που θα μπορούν να αναπτύξουν ευκαιρίες και φιλοδοξίες στη ζωή τους, μακριά από τις ουσίες.