ΑΚΕΛ: Πολιτικό ζήτημα η απονομή Προεδρικής χάρης σε παιδεραστή

Πολιτικό και όχι νομικό  ζήτημα η απονομή Προεδρικής χάρης σε παιδεραστή, αναφέρει σε δήλωσή της η βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ειρήνη Χαραλαμπίδου,  σε σχέση με την αποφυλάκιση παιδεραστή με Προεδρική χάρη.

Η Προεδρική χάρη είναι δικαίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας. Μέχρι σήμερα δεν υπήρξε προηγούμενο να ασκηθεί αυτό το δικαίωμα προς όφελος παιδεραστή. Δεδομένου ότι το Σύνταγμα δεν καθορίζει κριτήρια ή περιορισμούς για την άσκηση αυτού του δικαιώματος, θα πρέπει να μας εξηγήσουν οι κυβερνώντες, στη βάση ποιας διαδικασίας υιοθετήθηκαν κριτήρια, τα οποία διαχωρίζουν ηλικιακά, τα ανήλικα σεξουαλικά κακοποιημένα θύματα. Το τραύμα στη ψυχή ενός παιδιού είτε είναι κάτω των 13 χρονών, είτε στα 16 του, στιγματίζει τη ψυχολογία του για το υπόλοιπο της ζωής του.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, δεν είναι υποχρεωμένος να ασκήσει αυτό το δικαίωμα. Το συγκεκριμένο θέμα δεν είναι νομικό, αλλά ξεκάθαρα πολιτικό.

Με κατ’ επείγουσα επιστολή μας, ζητούμε από τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών όπως το συντομότερο επαναφέρει στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών για κατάληξη, τις νέες διευρυμένες αρμοδιότητες που εισηγηθήκαμε για την Αρχή Εποπτείας.

Οι εισηγήσεις αυτές περιλαμβάνονταν και στην αρχική πρόταση νόμου την οποία καταθέσαμε για την ίδρυση της Αρχής Εποπτείας. Τότε, δεν κατέστη δυνατή η ολική ενσωμάτωση των προνοιών που ζητούσαμε, στη νομοθεσία, τις οποίες εμείς θεωρούσαμε ουσιώδεις.

Ανάμεσα στις πρόνοιες που έχουμε ζητήσει να ενσωματωθούν, προβλέπεται και ότι ο θύτης, μετά την αποφυλάκισή του, θα μετακινείται εάν ο συνήθης χώρος διαμονής του γειτνιάζει με σχολεία, πάρκα ή χώρους που συχνάζουν παιδιά και θα υποβάλλεται σε τακτικές εξετάσεις για χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών.

Επιπλέον, ζητήσαμε και υιοθετήθηκε να υπάρχει μηχανισμός παρακολούθησης, σε περίπτωση που άτομο με καταδίκη για σεξουαλικό έγκλημα κατά ανηλίκου, επισκέπτεται την Κύπρο ως τουρίστας.

Προσπάθεια μας είναι μέχρι τέλος Νοεμβρίου, το τροποποιημένο νομοσχέδιο να οδηγηθεί για ψήφιση στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου, δεδομένου ότι, οι αποφυλακίσεις παιδεραστών καθιστούν τη ψήφιση του εξαιρετικά επείγουσα.