ΑΚΕΛ: Ποιος εξουσιοδότησε τη Βρετανία να καταθέτει ιδέες και προτάσεις;

Γραπτή Δήλωση του Εκπροσώπου Τύπου του ΑΚΕΛ, Γιώργου Κουκουμά, για τη σημερινή συνέντευξη του Βρετανού Ύπατου Αρμοστή στην «Καθημερινή»

Σε σχέση με τη σημερινή συνέντευξη του Βρετανού Ύπατου Αρμοστή στην «Καθημερινή», το ΑΚΕΛ επισημαίνει τα εξής:

1. Η θέση για επανέναρξη των συνομιλιών από το σημείο που διακόπηκαν το 2017 και στη βάση των συγκλίσεων και του Πλαισίου Γκουτέρες, αποτελεί τη θέση της διεθνούς κοινότητας. Σε αυτή οφείλουν να εμμένουν ή να επιστρέψουν οι πάντες, συμπεριλαμβανομένων βέβαια των μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Όποιος θέλει να βοηθήσει στην υπόθεση του Κυπριακού, ας επικεντρώσει την προσπάθεια και τις πρωτοβουλίες του για να γίνει αυτό και όχι οτιδήποτε άλλο.

2. Σε αντίθεση με αυτό που ισχυρίζεται ο Βρετανός Ύπατος Αρμοστής, το διαπραγματευτικό κεκτημένο, καρπός πολύχρονων συζητήσεων, έφερε το 2017 το Κυπριακό μια ανάσα πριν τη συνολική λύση, όπως παραδέχονται όλοι. Αντίθετα, ένα ενδεχόμενο ξήλωμα των συγκλίσεων και της συμφωνημένης βάσης θα οδηγήσει σε «μακρές και άκαρπες συζητήσεις», πόσο δε μάλλον όταν αυτό το ξήλωμα γίνεται για να ικανοποιηθούν έστω μερικώς οι απαράδεκτες θέσεις Τουρκίας και Τατάρ.

3. Τίθεται το ερώτημα ποιος εξουσιοδότησε τη Βρετανία να καταθέτει ιδέες και προτάσεις, τη στιγμή που ούτε τα ίδια τα Ηνωμένα Έθνη δεν το πράττουν, αφού δεν έχουν ρόλο μεσολαβητή αλλά facilitator της διαδικασίας.

Από τη μια η εμμονή Τατάρ στην απαράδεκτη λύση δύο κρατών και από την άλλη η παλινωδία Αναστασιάδη μέσα κι έξω από το πλαίσιο των Ψηφισμάτων και τις συγκλίσεις, έχουν δημιουργήσει ένα σκηνικό μέσα στο οποίο διάφοροι τρίτοι καταθέτουν ιδέες που δεν γεφυρώνουν, αλλά ξηλώνουν. Αυτό επιβεβαιώνει γιατί ο κ. Αναστασιάδης οφείλει πειστικά και αποφασιστικά να δεσμευτεί έμπρακτα στο διαπραγματευτικό κεκτημένο γιατί αλλιώς ανοίγει ο ασκός του Αιόλου.

Το ΑΚΕΛ διαμηνύει προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν πρόκειται ποτέ να συνηγορήσει σε αλλαγή της συμφωνημένης βάσης λύσης του Κυπριακού και δεν πρόκειται να πάψει να επιμένει στη θέση για επανέναρξη των συνομιλιών από το σημείο που διακόπηκαν το 2017.