ΑΚΕΛ: Παρά τις συνεχιζόμενες τουρκικές προκλήσεις, οι δύο ηγέτες πρέπει να συνεχίσουν την προσπάθεια για επανέναρξη διαλόγου

Παρά τις συνεχιζόμενες τουρκικές προκλήσεις, οι δύο ηγέτες πρέπει να συνεχίσουν την προσπάθεια για επανέναρξη διαλόγου, τόνισε σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος τύπου του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου αναφερόμενος στην επιστολή Λουτ.

Αυτούσια η δήλωση:

Σύμφωνα με όσα έχουν δημοσιευθεί για το περιεχόμενο της επιστολής της Ειδικής Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Τζέιν Χολ Λουτ προς τους δύο ηγέτες, οι διαβουλεύσεις που έγιναν κατά τη διάρκεια της πρόσφατης παρουσίας της στην Κύπρο επέτρεψαν να γίνουν σοβαρά βήματα προόδου και εκφράζει την επιθυμία για νέα συνάντηση.

Η επιστολή Λουτ επιβεβαιώνει ότι ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών επιθυμεί τη συνέχιση της προσπάθειας για επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων. Αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό, γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα είχαμε δραματική επιτάχυνση των αρνητικών εξελίξεων.

Παρά λοιπόν τις συνεχιζόμενες τουρκικές προκλήσεις, οι δύο ηγέτες πρέπει να μείνουν επικεντρωμένοι και να συνεχίσουν την προσπάθεια για συμφωνία στους όρους αναφοράς για επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων.

Υπό το φως των εξελίξεων η ελληνοκυπριακή πλευρά πρέπει προς όλες τις κατευθύνσεις να προβάλλει την αταλάντευτη δέσμευσή της για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από το σημείο που διακόπηκαν στο Κρανς Μοντανά, στη βάση της Κοινής Διακήρυξης του 2014, των συγκλίσεων που επιτεύχθηκαν και του Πλαισίου του ΓΓ του ΟΗΕ.

Μόνιμη ειρήνη, ασφάλεια και συνεργασία μπορεί να διασφαλιστεί μόνο με λύση που θα τερματίζει την κατοχή και θα επανενώνει τον τόπο και το λαό στο πλαίσιο μιας δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως αυτή περιγράφεται στα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ.