ΑΚΕΛ: Ο ΠτΔ πλήττει την αξιοπιστία της ελληνοκυπριακής πλευράς

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης πλήττει την αξιοπιστία της ελληνοκυπριακής πλευράς, τόνισε σε δήλωση του ο εκπρόσωπος τύπου του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, για τις «νέες ιδέες» του Προέδρου στο Κυπριακό

Μέρα με τη μέρα αντί να διαμορφώνονται οι προϋποθέσεις για συνέχιση των διαπραγματεύσεων από το σημείο που διακόπηκαν, αυτή η προοπτική απομακρύνεται.

Είναι φανερό ότι αντί να επιδιώκεται συμφωνία για τους όρους αναφοράς, καθήκον που έθεσε ο ΓΓ του ΟΗΕ στις δύο πλευρές, ουσιαστικά έχουμε πλέον εισέλθει σε ένα παιγνίδι επίρριψης ευθυνών.

Κανείς δεν ζήτησε από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να αποδεχθεί τις τουρκοκυπριακές αξιώσεις στο θέμα της μιας θετικής ψήφου αναφορικά με τα όργανα χαμηλής πολιτικής. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι ο Πρόεδρος μπορεί να θέτει νέα θέματα, τα οποία δεν περιλαμβάνονται στο Πλαίσιο Γκουτιέρες, ή να αναιρεί συγκλίσεις.

Αυτό δυστυχώς ο Πρόεδρος το έκανε μερικές φορές.

· Το έκανε στο θέμα της αποκεντρωμένης ομοσπονδίας τη στιγμή που οι ομοσπονδιακές αρμοδιότητες ήταν συμφωνημένες.

· Το έκανε στο θέμα της μιας θετικής ψήφου στο Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο επίσης ήταν συμφωνημένο και επιβεβαιώθηκε στο Κραν Μοντανά.

· Το έκανε και τώρα με την αναίρεση της σύγκλισης για προεδρικό πολίτευμα, θέτοντας θέμα κοινοβουλευτικού συστήματος και εκ περιτροπής πρωθυπουργίας που συζητήθηκε στο παρελθόν και απορρίφθηκε.

Μ’ αυτό τον τρόπο ο κ. Αναστασιάδης καταστρέφει το Πλαίσιο Γκουτιέρες, το οποίο διατείνεται ότι θέλει να προστατέψει, κατηγορώντας μάλιστα την τουρκοκυπριακή πλευρά ότι προσπαθεί να το ανατρέψει.

Με τέτοιες προσεγγίσεις ο Πρόεδρος πλήττει την προοπτική επανέναρξης των διαπραγματεύσεων και καταστρέφει την αξιοπιστία της ελληνοκυπριακής πλευράς. Την αφήνει εκτεθειμένη έναντι της διεθνούς κοινότητας. Μ’ αυτό το έλλειμμα αξιοπιστίας πώς θα πείσει ο Πρόεδρος τα Ηνωμένα Έθνη ότι είναι η τουρκοκυπριακή πλευρά που προσπαθεί να ανατρέψει το Πλαίσιο Γκουτιέρες;

Ο κίνδυνος να θεωρηθεί η πλευρά μας τουλάχιστον συνυπεύθυνη για τις όποιες αρνητικές εξελίξεις είναι πολύ μεγάλος και γι’ αυτό θα φέρει ακεραία την ευθύνη ο κ. Αναστασιάδης.