ΑΚΕΛ: Ο ΠτΔ κινδυνολογεί και στέλνει λανθασμένα μηνύματα

Για τις δηλώσεις του προέδρου της Δημοκρατίας για το Κυπριακό,  αναφέρεται το ΑΚΕΛ σε γραπτή δήλωσή του.

«Η επιμονή του Προέδρου Αναστασιάδη να παρουσιάζει συστηματικά μια στρεβλή εικόνα και να κινδυνολογεί αναφορικά με την αποτελεσματική συμμετοχή, στέλνει λανθασμένα μηνύματα προς κάθε κατεύθυνση.

Αναπόδραστα επιβεβαιώνει και τους χειρότερους φόβους της τουρκοκυπριακής κοινότητας ότι στην πράξη δεν αποδέχεται την πολιτική ισότητα.Πώς αυτή του η στάση συνάδει με τις φραστικές διακηρύξεις περί ετοιμότητας για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από εκεί ακριβώς που μείναμε στο Κραν Μοντανά;

Μήπως ο κ. Αναστασιάδης διαφωνεί με τη διαπίστωση του ίδιου του Γ.Γ. στην έκθεση που είχε υποβάλει τον Σεπτέμβριο του 2017, ότι προς το τέλος της Διάσκεψης «οι πλευρές είχαν ουσιαστικά επιλύσει το κομβικό ζήτημα της αποτελεσματικής συμμετοχής» (παράγραφος 27);Η διαπίστωση του Γ.Γ. είναι ορθή. Όντως υπήρχε σύγκλιση για λήψη όλων των αποφάσεων του Υπουργικού Συμβουλίου με πλειοψηφία που να περιλαμβάνει τουλάχιστον μία θετική ψήφο από Τουρκοκύπριο Υπουργό. Αναφορικά με τα όργανα χαμηλής πολιτικής, το πλαίσιο Γκουτέρες υιοθετεί την ελληνοκυπριακή θέση ότι θετική ψήφος θα απαιτείται μόνο σε ορισμένα από αυτά και όχι σε όλα.Ο κ. Αναστασιάδης διερωτάται σε ποιο άλλο σύνταγμα της όποιας χώρας είτε των ΗΕ είτε της ΕΕ υπάρχει δικαίωμα της μιας κοινότητας ή πολιτείας να αποφασίζει για την τύχη της υπολοίπου χώρας.

Πέρα από τα άφθονα δείγματα διαφόρων παραλλαγών πολιτικής ισότητας σε κράτη, ομοσπονδιακά και μη, υπενθυμίζουμε ότι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την οποία ο Πρόεδρος επικαλείται ως παράδειγμα, η Κύπρος έχει το 0.16% του πληθυσμού ενώ η Γερμανία έχει το 16%. Και όμως, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η Κύπρος έχει μία θέση ανά 125.000 πολίτες ενώ η Γερμανία – μία θέση ανά 854.000 κατοίκους. Στο δε Συμβούλιο υπάρχει ίση συμμετοχή και λήψη των βασικών αποφάσεων με ομοφωνία ή με ειδικές πλειοψηφίες.

Είναι φανερό ότι οι φραστικές διακηρύξεις του Προέδρου ότι είναι έτοιμος να συνεχίσει τις συνομιλίες από εκεί που έμειναν δεν συνάδουν, μεταξύ άλλων, με τη στρεψοδικία του αναφορικά με την αποτελεσματική συμμετοχή. Να υπενθυμίσουμε ότι η μία θετική ψήφος αντικατέστησε τα βέτο της Ζυρίχης, τα οποία ο Πρόεδρος επανέφερε για λόγους που φυσιολογικά αδυνατούμε να κατανοήσουμε, ενώ στη συνέχεια πέρασε στο άλλο άκρο απορρίπτοντας ακόμα και τη μία θετική ψήφο.

Με τέτοιες παλινωδίες καθίσταται εξαιρετικά δύσκολο να καταλήξουμε σε όρους αναφοράς που δυστυχώς με δική του ευθύνη αποτελούν πλέον προϋπόθεση για επανέναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας.04/04/2019».