ΑΚΕΛ: Ο κ. Αναστασιάδης επιμένει ότι πείσαμε τη Διεθνή κοινότητα για τις προθέσεις μας

“Ο κ. Αναστασιάδης επιμένει ότι πείσαμε τη Διεθνή κοινότητα για τις προθέσεις μας και ότι έχει εκτεθεί η Τουρκία με την όλη στάση της στην Ελβετία”, αναφέρει σε γραπτή του δήλωση ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου.

Παράλληλα αναφέρθηκε και στον κ. Μαυρογίαννη τονίζοντας ότι “δηλώνει ότι για την αποτυχία της διάσκεψης στην Ελβετία ευθύνεται ο κ. Ακκιντζί”.

“Ο Γ.Γ. του Ο.Η.Ε στην Έκθεσή του τα λέει πολύ διαφορετικά απ’ ό,τι ο κ. Αναστασιάδης για τη διάσκεψη στην Ελβετία. Πρώτον, ο Γ.Γ. του Ο.Η.Ε θεωρεί ότι χάθηκε μια ιστορική ευκαιρία για λύση στο Κυπριακό. Αυτό δικαιώνει τη θέση του ΑΚΕΛ ότι ο Προέδρος της Δημοκρατίας δεν αξιοποίησε τις ευκαιρίες που είχαμε στην Ελβετία για να πιέσουμε τα πράγματα έτσι ώστε να υποχρεώσουμε την Τουρκία να συμφωνήσει, είτε να εκτεθεί για την πραγματική της στάση” σημειώνει.

Επιπρόσθετα, αναφέρει πως “ο Γ.Γ. στην Έκθεσή του χαιρετίζει και πιστώνει με καλή θέληση τις εγγυήτριες δυνάμεις περιλαμβανομένης και της Τουρκίας. Εναποθέτει την ευθύνη για τη συνέχιση της διαπραγματευτικής διαδικασίας στις δύο πλευρές της Κύπρου. Και αντί ο κ. Αναστασιάδης να επικεντρωθεί σε αυτό, δηλαδή πως θα πεισθεί ο Γ.Γ. να αναλάβει πρωτοβουλία για να συνεχισθεί η διαδικασία, έχει υιοθετήσει μια προεκλογική ρητορική που μας παίρνει πίσω στο Κυπριακό, προσπαθώντας να απευθυνθεί σε διάφορα ακροατήρια προς άγραν ψήφων”.

“Θα πρέπει να πούμε ότι επιζήμιες για το Κυπριακό είναι και οι θέσεις που εκφράζει ο κ. Παπαδόπουλος στην καλούμενη «νέα στρατηγική» που έχει εξαγγείλει για το Κυπριακό. Μια καλούμενη νέα στρατηγική που κάθε άλλο πάρα νέα είναι. Είναι γεμάτη από παλιές θέσεις οι οποίες δοκιμάστηκαν στο παρελθόν και προκάλεσαν ζημιά στην υπόθεσή μας και στην Ε/Κ πλευρά. Λυπούμαι να παρατηρήσω ότι με την ούτω καλούμενη νέα στρατηγική διευκολύνεται η Τουρκιά να εφαρμόζει την πολιτική της για παγίωση της διχοτόμησης χωρίς κανένα κόστος” αναφέρει επιγραμματικά στην ανακοίνωση του.

Τέλος κάλεσε “όλους να βάλουν πάνω από τις εκλογές το Κυπριακό. Αυτό κάνει το ΑΚΕΛ. Εργαζόμαστε για να συνεχισθούν οι διαπραγματεύσεις για να βρεθεί μια λύση που θα στηρίζεται σε αρχές, να τερματίζει την κατοχή και να επανενώνει τον τόπο και το λαό”.