ΑΚΕΛ: Ο κ. Αναστασιάδης έχει ευθύνη να συμπεριφερθεί ως Προέδρος της Δημοκρατίας

Γραπτή ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΑΚΕΛ

Ο αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ανέλαβε να απαντήσει στις πρωινές δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα της ΚΕ ΑΚΕΛ. Το μόνο που κατάφερε να απαντήσει ήταν ότι ο Α. Κυπριανού προσπαθεί δήθεν να “δημιουργήσει σκιές και αμφιβολίες για τις προθέσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας”. Επί της ουσίας δεν κατάφερε να αρθρώσει ούτε λέξη. Λογικό και αναμενόμενο. Ξεκαθαρίζουμε ακόμα μια φορά ότι την κύρια ευθύνη για την μη επίλυση του Κυπριακού έχει η Τουρκία. Εμείς τι κάναμε όμως για να τη δυσκολέψουμε;

Ο Γενικός Γραμματέας της ΚΕ ΑΚΕΛ είναι πλήρως ενημερωμένος για το τι έγινε και γι’ αυτό εκφράζει καθημερινά την ανησυχία του για τις εξελίξεις. Αν αυτό ανησυχεί το Προεδρικό και το αναγκάζει να αντιδρά με τέτοιο τρόπο, τότε αυτό κάτι σημαίνει. Σε κάθε περίπτωση ο κ. Αναστασιάδης θα έπρεπε ήδη να ανησυχεί γιατί τα Ηνωμένα Έθνη δεν συμμερίζονται την οργή του με τον κ. Ειντε ούτε κατακεραυνώνουν την Τουρκία. Αντίθετα, θεωρούν τον κ. Ειντε πολύτιμο συνεργάτη τους και απονέμουν εξίσου ευθύνες στους δυο ηγέτες, ενώ την Τουρκία ούτε καν στο φόντο δεν την τοποθετούν στο κάδρο των ευθυνών.

Ως ΑΚΕΛ από την επόμενη μέρα του ναυαγίου των συνομιλιών είχαμε εκφράσει τις ανησυχίες μας για τις φυγόκεντρες τάσεις που θέλουν να τραβήξουν τη λύση του κυπριακού μακριά από το συμφωνημένο πλαίσιο. Ιδιαίτερα για τις δηλώσεις του κ. Τσαβούσογλου για λύση του κυπριακού εκτός των παραμέτρων του ΟΗΕ. Αν δεν ανησυχεί τον κ. Αναστασιάδη το γεγονός ότι αναπτύσσεται έντονη συζήτηση για εγκατάλειψη της λύσης Ομοσπονδίας εμάς μας ανησυχεί το ότι απομακρυνόμαστε από τη λύση.

Ο κ. Αναστασιάδης έχει ευθύνη να συμπεριφερθεί ως Προέδρος της Δημοκρατίας και πρέπει να την αναλάβει πριν να είναι αργά. Πρέπει να δει πως μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση και τις επερχόμενες εξελίξεις και όχι να συμπεριφέρεται ως κομματάρχης που ρισκάρει μέχρι και το δίκαιο μας με τα Ηνωμένα Έθνη, προκειμένου να κερδίσει εκλογές. Τέλος, θα πρέπει κάποτε ο κ. Αναστασιάδης να μας εξηγήσει τι κερδίζει η Κύπρος από την έντονη και ανοιχτή σύγκρουση με τα Ηνωμένα Έθνη.