Πρόσφατη μελέτη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με τίτλο “Independent Living of Persons with Disabilities in EU”, κατατάσσει την Κύπρο πολύ χαμηλά, στη δημιουργία συνθηκών για ανεξάρτητη διαβίωση και αποϊδρυματοποίηση Ατόμων με Αναπηρία.
Συγκεκριμένα η μελέτη διαπιστώνει για την Κύπρο:
• Σοβαρότατη απόκλιση από τις ευρωπαϊκές οδηγίες και τις διεθνείς συστάσεις, εξαιτίας της αύξησης παιδιών με αναπηρίες που ιδρυματοποιούνται.
• Δεν υπάρχει καμία στρατηγική μετάβασης σε αποϊδρυματοποίηση, ούτε και σχετικές δεσμεύσεις, όπως επίσης δεν υπάρχει στεγαστική πολιτική που ν’ αφορά τα Άτομα Με Αναπηρία, κάτι που καθιστά την ανεξάρτητη διαβίωση σχεδόν αδύνατη.
• Η νέα Εθνική Στρατηγική 2024-2028 επικεντρώνεται μόνο στη χαρτογράφηση των ατόμων που κινδυνεύουν με ιδρυματοποίηση χωρίς όμως να περιλαμβάνει συγκεκριμένους στόχους.
• Η Κύπρος καταγράφει μόλις 0.2% του ΑΕΠ για δαπάνες στήριξης, από τα χαμηλότερα ποσοστά στην Ευρώπη, ενώ καταγράφει εξαιρετικά χαμηλό ποσοστό χρηματοδότησης για την ιδρυματική φροντίδα.
• Απουσία ανάπτυξης δημόσιων υπηρεσιών υποστήριξης με αποτέλεσμα τα άτομα με αναπηρία να απομονώνονται, να εξαρτώνται την οικογένεια ή ακόμη να οδηγούνται στην ιδρυματοποίησή τους.
Η μελέτη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αποτυπώνει την τραγική κατάσταση που επικρατεί στην χώρα μας αναφορικά με την αποϊδρυματοποίηση των ατόμων με αναπηρία και την ανεξάρτητη διαβίωσή τους η οποία απέχει σημαντικά από τις διεθνείς δεσμεύσεις που ανέλαβε η Κύπρος.
Η αποϊδρυματοποίηση δεν είναι μια τεχνική μεταρρύθμιση, είναι πυρήνας της αντίληψης του ΑΚΕΛ για την κοινωνική δικαιοσύνη και τ’ ανθρώπινα δικαιώματα. Η σημερινή κατάσταση δεν αποτελεί φυσικό φαινόμενο αλλά είναι αποτέλεσμα πολιτικών επιλογών.
Το ΑΚΕΛ θα συνεχίσει να διεκδικεί πολιτικές που προάγουν την κοινωνική προστασία και διασφαλίζουν την αξιοπρέπεια όλων.
