ΑΚΕΛ: Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το 1ο Φόρουμ Οικονομικής Πολιτικής

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το 1ο Φόρουμ Οικονομικής Πολιτικής που διοργάνωσε το ΑΚΕΛ το διήμερο 14 – 15 Φεβρουαρίου, στα πλαίσια του οποίου αναλύθηκαν τα προβλήματα και οι προοπτικές που αντιμετωπίζει η Κυπριακή οικονομία σήμερα.

Στο Φόρουμ ανάμεσα σε άλλα συζητήθηκαν:

· Πρώτο, οι αδυναμίες του υφιστάμενου μοντέλου ανάπτυξης και η ανάγκη σχεδιασμού ενός εναλλακτικού αναπτυξιακού μοντέλου που να λαμβάνει υπόψιν όχι μόνο την αύξηση της συνολικής παραγωγής αλλά και την ανάγκη για βελτίωση του βιοτικού επιπέδου για το σύνολο της κοινωνίας.

· Δεύτερο, οι παθογένειες του υφιστάμενου φορολογικού συστήματος με εισηγήσεις για επιπλέον κίνητρα που στηρίζουν τη βιώσιμη ανάπτυξη, προτάσεις για δικαιότερο επιμερισμό το φορολογικών βαρών μέσα από τη φορολόγηση του πλούτου καθώς και δράσεις για πάταξη της φοροδιαφυγής και την ενίσχυση φορολογικών αρχών.

· Τρίτο, η σημερινή κατάσταση στην αγορά εργασίας στην Κύπρο και ιδιαίτερα η υποβάθμιση των όρων απασχόλησης κατά την διάρκεια της κρίσης καθώς και οι διαρθρωτικές αλλαγές σε σχέση με τους μισθούς και τις μορφές απασχόλησης, ενώ τονίστηκε ιδιαίτερα η ανάγκη για επαναφορά στα προ της κρίσης επίπεδα του μεριδίου των μισθών ως προς το ΑΕΠ.

· Τέταρτο, παρουσιάστηκαν οι επιπτώσεις της άναρχης ανάπτυξης στο περιβάλλον και τονίστηκε ιδιαίτερα η ανάγκη δημιουργίας μια οικονομίας που να συμβαδίζει με την αειφόρο ανάπτυξη των φυσικών πόρων αλλά και να ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας.

Τα πορίσματα του Φόρουμ Οικονομικής Πολιτικής θα τύχουν άμεσης επεξεργασίας από το ΑΚΕΛ με στόχο να προχωρήσουμε στο επόμενο διάστημα στην ανάληψη πρωτοβουλιών για συγκεκριμένες δράσεις και στην κατάθεση προτάσεων στη Βουλή των Αντιπροσώπων.