ΑΚΕΛ: Οι τοποθετήσεις του ΥΠΕΞ δεν συμβάλλουν θετικά στην προσπάθεια για κατάληξη στους όρους αναφοράς

Σε γραπτή ανακοίνωση το ΑΚΕΛ, τοποθετήθηκε στις σημερινές δηλώσεις του ΥΠΕΞ αναφορικά με την πολιτική ισότητα

«Ενόψει της επικείμενης καθόδου της κ. Λουτ και της έκθεσης του Γ.Γ. του ΟΗΕ προς το Συμβούλιο Ασφαλείας, το Προεδρικό οφείλει να είναι διπλά προσεκτικοί στις τοποθετήσεις του. Λυπούμαστε να παρατηρήσουμε ότι οι σημερινές τοποθετήσεις του ΥΠΕΞ στο Τρίτο Πρόγραμμα του ΡΙΚ για το επίμαχο ζήτημα της πολιτικής ισότητας και της αποτελεσματικής συμμετοχής δεν συμβάλλουν θετικά στην προσπάθεια για κατάληξη στους όρους αναφοράς.

Ο κ. Χριστοδουλίδης υποστήριξε, μεταξύ άλλων, ότι στο Μοντ Πελεράν επιτεύχθηκε σύγκλιση στο θέμα της αποτελεσματικής συμμετοχής αλλά στη συνέχεια η τουρκοκυπριακή πλευρά υπαναχώρησε αφού επανήλθε στην απαίτηση για θετική ψήφο εφ’ όλης της ύλης. Ανέφερε περαιτέρω ότι εμείς δεν έχουμε αλλάξει τη θέση μας που είναι ότι η μία θετική ψήφος πρέπει να υπάρχει μόνο εκεί που επηρεάζονται τα ζωτικά συμφέροντα της τουρκοκυπριακής κοινότητας.

Η πραγματικότητα είναι ότι υπήρχε σύγκλιση για μία θετική ψήφο στο Υπουργικό Συμβούλιο σε όλα τα θέματα. Η θέση της πλευράς μας για μία θετική ψήφο μόνο όταν επηρεάζονται τα ζωτικά συμφέροντα της τουρκοκυπριακής κοινότητας αφορούσε τα όργανα χαμηλής πολιτικής, ουδέποτε το Υπουργικό. Πράγματι, στο Μοντ Πελεράν 1 επιτεύχθηκε σύγκλιση για τα όργανα χαμηλής πολιτικής και όντως στη συνέχεια υπαναχώρησε η τουρκοκυπριακή πλευρά επανερχόμενη στη θετική ψήφο σε όλα αυτά τα όργανα. Και ο κ. Αναστασιάδης όμως, υπαναχώρησε από τη σύγκλιση για μία θετική ψήφο εφ’ όλης της ύλης στο Υπουργικό. Υπενθυμίζουμε ότι η μία θετική ψήφος αντικατέστησε τα βέτο της Ζυρίχης και το παράδοξο είναι ότι ενώ στη συνέχεια ο ίδιος ο Πρόεδρος κακώς τα επανέφερε, τώρα απορρίπτει ακόμα και τη μία θετική ψήφο.

Εμμένοντας σε αυτή την άρνηση δεν είναι δυνατό να αναμένουμε θετική κατάληξη στους όρους αναφοράς. Την ίδια στιγμή μάλιστα που δηλώνουμε ότι επειγόμαστε να επαναρχίσει η διαπραγματευτική διαδικασία.

Αν ο κ. Αναστασιάδης πραγματικά ενδιαφέρεται για άμεση επανέναρξη της διαδικασίας, το μόνο που έχει να κάνει είναι να αξιοποιήσει αυτό που παραδέχτηκε ο ίδιος ο ΥΠΕΞ: ότι, δηλαδή, στο μυαλό της κ. Λουτ είναι ξεκάθαρο το Πλαίσιο του Γ.Γ. Το Πλαίσιο εμμένει στις συγκλίσεις, συνεπώς και στη θετική ψήφο στο Υπουργικό για όλα τα θέματα, ενώ ταυτόχρονα προβλέπει για θετική ψήφο όχι σε όλα τα όργανα χαμηλής πολιτικής αλλά μόνο όπου θίγονται ζωτικά συμφέροντα.»