ΑΚΕΛ: Οι εκθέσεις του Γενικού Ελεγκτή εκθέτουν τον Πρόεδρο

Οι εκθέσεις του Γενικού Ελεγκτή εκθέτουν τον Πρόεδρο, τόνισε σε γραπτή δήλωσή του ο εκπρόσωπος τύπου του ΑΚΕΛ,  Στέφανος Στεφάνου

Αυτούσια η δήλωση:

Οι Εκθέσεις της Ελεγκτικής Υπηρεσίας απαντούν σε όσα δεν απαντούσε ο Πρόεδρος και η κυβέρνησή του επί μήνες. Και για άλλη μια φορά ο Νίκος Αναστασιάδης είναι ανεπανόρθωτα εκτεθειμένος. Με δυο λόγια, ένας ξένος μεγαλοεπιχειρηματίας φίλος του κ. Αναστασιάδη έδινε το πολυτελές ιδιωτικό του τζετ για υπηρεσιακά και οικογενειακά ταξίδια του Προέδρου. Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση Αναστασιάδη, κατά παράβαση των ισχυόντων κριτηρίων, έδινε κυπριακές υπηκοότητες στο φίλο του κ. Αναστασιάδη και άλλους 5 οικείους του, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, ετοιμάζεται να του παραχωρήσει άδεια για τερματικό πολυτελών αεροσκαφών στα κυπριακά αεροδρόμια.

Η κυβέρνηση αμφισβητεί την Έκθεση του Γενικού Ελεγκτή ισχυριζόμενη ότι οι πολιτογραφήσεις έγιναν νομότυπα. Αυτά βέβαια μας τα ξαναείπαν, οι ίδιοι μάλιστα. Κι όμως η χώρα μας βρέθηκε να διασύρεται ανά την υφήλιο για τους Καμποτζιανούς, το Μαλαισιανό και άλλους πολιτογραφημένους από την κυβέρνηση. Ο Πρόεδρος μάλιστα λέει με κάθε σοβαρότητα ότι μπήκε οικογενειακώς στο ιδιωτικό τζετ του Σαουδάραβα σεΐχη γιατί έτυχε να πηγαίνει το τζετ στις Σεϋχέλλες. Ακόμα κι έτσι να είναι, διερωτάται κανείς τι θα ακολουθήσει; Θα κάνει οτοστόπ ο Πρόεδρος και να περιμένει ποιος μεγαλοεπιχειρηματίας θα τον πάρει μαζί του;

Ένας Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν μπορεί και δεν πρέπει να δέχεται δώρα ούτε για υπηρεσιακά ταξίδια ούτε για οικογενειακές διακοπές στις Σεϋχέλλες. Αν αυτό δεν το κατανοεί ο Πρόεδρος ας ανατρέξει στην περιβόητη Χάρτα Δεοντολογίας που ο ίδιος έβαλε τους Υπουργούς να υπογράψουν, η οποία έλεγε ότι θα έπρεπε να παραιτούνταν οι Υπουργοί αν εμπλέκονταν σε δωροληψία.

Τώρα, που ο δάσκαλος που δίδασκε πιάστηκε επ’ αυτοφώρω, δηλώνει και δικαιωμένος από πάνω; Σε οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα, ο Πρόεδρος θα προέβαινε σε δημόσια απολογία προς τους πολίτες. Τουλάχιστον!

Σε σχέση με τα υπηρεσιακά ταξίδια θέλουμε ξανά να υπογραμμίσουμε ότι ο εκάστοτε πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να διευκολύνεται στην άσκηση των καθηκόντων του. Όταν χρειάζεται να ναυλωθεί αεροσκάφος αυτό μπορεί να γίνεται φτάνει να ακολουθούνται οι νενομισμένες διαδικασίες με διαφάνεια χωρίς να δημιουργούνται σκιές για την όποια διαπλοκή.

Μετά και τη δημοσιοποίηση της Έκθεσης του Γενικού Ελεγκτή για τη ναύλωση του αεροσκάφους του Σαουδάραβα επιχειρηματία οι σκιές δεν έχουν ξεκαθαρίσει και πολλά ερωτηματικά εξακολουθούν να αιωρούνται.

 

Check Also

Επ. Δικαστήριο: Απορρίφθηκε αγωγή για το «κούρεμα» καταθέσεων

Επ. Δικαστήριο: Απορρίφθηκε αγωγή για το «κούρεμα» καταθέσεων Η Πρόεδρος του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας, με …

Τρυφωνίδης: Επιμένουμε στη μείωση του συντελεστή ΦΠΑ για το ηλεκτρικό ρεύμα

Τρυφωνίδης: Επιμένουμε στη μείωση του συντελεστή του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας από 19% στο 5%  για …