ΑΚΕΛ: Οι δηλώσεις Τσαβούσογλου υποσκάπτουν την προσπάθεια επανέναρξης διαπραγματεύσεων

Οι δηλώσεις Τσαβούσογλου υποσκάπτουν την προσπάθεια επανέναρξης διαπραγματεύσεων, τόνισε σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος τύπου του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου

Το ΑΚΕΛ καταδικάζει τις απαράδεκτες και προκλητικές δηλώσεις του κ. Τσαβούσογλου κατά την παράνομη παρουσία του στα κατεχόμενα. Οι δηλώσεις αυτές υποσκάπτουν την προσπάθεια που γίνεται αυτές ακριβώς τις μέρες για επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου.

· Ο Τούρκος Υπουργός ανέδειξε ως κύριο το ζήτημα της πολιτικής ισότητας και της αποτελεσματικής συμμετοχής των Τουρκοκυπρίων. Το ζήτημα αυτό είναι ουσιαστικά λυμένο. Στην έκθεση που είχε υποβάλει τον Σεπτέμβριο του 2017, ο ΓΓ του ΟΗΕ αναφέρει ότι «οι πλευρές είχαν ουσιαστικά επιλύσει το κομβικό ζήτημα της αποτελεσματικής συμμετοχής». Aν όλες οι πλευρές εννοούν ότι σέβονται τις συγκλίσεις, τότε πρέπει να τερματιστούν οι εκατέρωθεν υπαναχωρήσεις και να επιβεβαιωθεί η σχετική σύγκλιση. Ο κ. Ακκιντζί πρέπει να αποδεχθεί ότι η μία θετική ψήφος θα απαιτείται μόνο σε ορισμένα από τα όργανα χαμηλής πολιτικής και όχι σε όλα. Ο δε κ. Αναστασιάδης πρέπει να επανέλθει στη σύγκλιση ότι η μια θετική ψήφος απαιτείται στη λήψη αποφάσεων στο Υπουργικό Συμβούλιο.

· Σε σχέση με το Φυσικό Αέριο, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών γνωρίζει πολύ καλά ότι οι συγκλίσεις που έχουν επιτευχθεί σε σχέση με την ΑΟΖ, τις θαλάσσιες ζώνες, με την κατανομή των εσόδων από το φυσικό αέριο δίνουν απαντήσεις στις ανησυχίες όλων των πλευρών.

· Όσο δε αφορά τα ζητήματα ασφάλειας και εγγυήσεων, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών γνωρίζει πολύ καλά που είχαμε μείνει στο Κρανς Μοντανά. Γνωρίζει ότι είχαμε μείνει στην κοινή θέση του ΓΓ του ΟΗΕ, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ελλάδας και της Βρετανίας για κατάργηση των εγγυήσεων και των επεμβατικών δικαιωμάτων από την πρώτη μέρα, ταχεία αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων και με μόνη εκκρεμότητα τα αποσπάσματα της ΕΛΔΥΚ και της ΤΟΥΡΔΥΚ. Αν ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών έχει αντίθετες ή διαφορετικές θέσεις, θα βρεθεί σε σύγκρουση με τον ΟΗΕ, την ΕΕ και τις άλλες εγγυήτριες δυνάμεις.

Την ίδια ώρα, χαιρετίζουμε το γεγονός ότι δυνάμεις μέσα στην τουρκοκυπριακή κοινότητα αντιστέκονται στην πολιτική και στη ρητορική του κ. Τσαβούσογλου και της κυβέρνησής του, και καταδικάζουν τις αποικιοκρατικές του αντιλήψεις. Αυτοί δεν είναι «προδότες», όπως τους χαρακτηρίζει ο κ. Τσαβούσογλου. Αυτοί είναι οι πραγματικοί πατριώτες Κύπριοι που παλεύουν για την ταυτότητα της τουρκοκυπριακής κοινότητας. Για μια Κύπρο ανεξάρτητη, ελεύθερη και επανενωμένη για όλους τους Κύπριους. Για λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα όπως αυτή περιγράφεται στα Ψηφίσματα του ΣΑ του ΟΗΕ.