ΑΚΕΛ: “Οι γυναίκες της Αριστεράς της Κύπρου έσπασαν τις αλυσίδες της προκατάληψης”

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, ο Γενικός Γραμματέας Άντρος Κυπριανού προέβη σε δηλώσεις, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι οι γυναίκες δεν πρέπει να περιορίζονται σε “δεύτερο” ρόλο.

Παράλληλα,  ο κ. Κυπριανού εξέφρασε την απογοήτευση του ΑΚΕΛ για την απουσία της γυναικείας παρουσίας από το Υπουργικό Συμβούλιο της Κυβέρνησης Αναστασιάδη. «Αυτό το κενό σίγουρα δεν καλύπτεται από την υπόσχεση που αφέθηκε να αιωρείται για κάποια γυναικεία παρουσία στα Υφυπουργεία, που ενδεχομένως να συσταθούν», είπε.

Στο μήνυμά του, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ ανέφερε ότι μέσα σε συνθήκες όξυνσης των οικονομικών και κοινωνικών προβλημάτων όπως είναι οι σημερινές, είναι αυτονόητο πως οι γυναίκες θα είναι τα πιο εύκολα και ευάλωτα θύματα.

Το Λαϊκό Κίνημα της Κύπρου, δήλωσε, νιώθει ιδιαίτερη περηφάνια για την 8η Μαρτίου, «γιατί οι πρώτες γυναίκες που έσπασαν τις αλυσίδες της προκατάληψης και της ανδροκρατίας μέσα στην κλειστή κυπριακή κοινωνία στις αρχές του περασμένου αιώνα, ήταν οι γυναίκες της Αριστεράς της Κύπρου».

Υπενθύμισε ότι μέσα από τις γραμμές της Αριστεράς ξεπήδησαν σπουδαίες γυναικείες προσωπικότητες, όπως η Κλειώ Ιωαννίδου, η Κατίνα Τουμάζου Νικολάου και πολλές άλλες που υπήρξαν πραγματικές επαναστάτριες του καιρού τους.

Διαβεβαίωσε ότι το ΑΚΕΛ θα σταθεί στο πλευρό τους και θα στηρίξουμε το γυναικείο κίνημα και τα αιτήματα του για αναβάθμιση των στοχευμένων προγραμμάτων που προνοούν αναχαίτιση της γυναικείας ανεργίας, για εκπόνηση Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Καταπολέμηση της βίας ενάντια στη Γυναίκα και για πλήρη υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Ισότητα 2007-2013.

«Για εφαρμογή της Χάρτας για την ισότητα των φύλων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, επίσπευση της εφαρμογής της Εθνικής Στρατηγικής αντιμετώπισης του καρκίνου, εκπόνηση νέας μελέτης και σύσταση διυπουργικής επιτροπής για την άρση της αδικίας σε βάρος των εκ μητρογονίας προσφύγων», συνέχισε.

Επίσης, όπως συμπλήρωσε ο κ. Κυπριανού, το ΑΚΕΛ θα συνεχίσει να αγωνίζεται για την άμεση εισαγωγή κώδικα δεοντολογίας για τα ΜΜΕ σε σχέση με την εικόνα που αναπαράγουν για τη γυναίκα μέσα από εκπομπές και διαφημιστικά μηνύματα και λειτουργία τηλεφωνικού κέντρου και ιστοσελίδας για ενημέρωση και καθοδήγηση των γυναικών για τα δικαιώματα τους σε όλους τους τομείς.

«Η γυναίκα του σήμερα έχει το δικαίωμα να σπουδάζει, να δουλεύει και να ψηφίζει. Υφίσταται όμως ακόμα διπλή εκμετάλλευση και καταπίεση. Εκμετάλλευση και καταπίεση ως γυναίκα, ως εργαζόμενη, ως εργαλείο κέρδους σε κάθε γωνιά της γης. Σε αυτή τη γυναίκα απευθυνόμαστε σήμερα, τη γυναίκα-θύμα του εργασιακού Μεσαίωνα, της σεξουαλικής παρενόχλησης, της ενδοοικογενειακής βίας. Τη διαβεβαιώνουμε πως δεν θα πάψουμε να αγωνιζόμαστε μέχρι να σπάσουν οι αλυσίδες της», είπε.

Τέλος, ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι το ΑΚΕΛ αποφάσισε ότι αντί λουλούδια θα δώσει οικονομική ενίσχυση ύψους 1000 ευρώ για το χώρο φιλοξενίας κακοποιημένων γυναικών.