ΑΚΕΛ: Να επικεντρωθούμε στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων σε μια σωστή βάση

Να επικεντρωθούμε στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων σε μια σωστή βάση, τόνισε ο Χρίστος Χριστοφίδης σε δηλώσεις του για τις εξελίξεις στο κυπριακό

Η στασιμότητα, τα αδιέξοδα στο Κυπριακό, όπως και το γεγονός ότι η Τουρκία αλωνίζει αποενοχοποιημένη εμβαθύνοντας την κατοχή και τη διχοτόμηση δημιουργούν τραγική εικόνα για την Κύπρο μας. Το ζητούμενο αυτή τη στιγμή είναι η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων το συντομότερο δυνατό. Η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων πρέπει να γίνει πάνω σε μια σωστή βάση. Πάνω σε μια βάση η οποία υπάρχει, το πλαίσιο Γκουντέρες. Αυτό το πλαίσιο που ο κ. Αναστασιάδης παραδέχεται ότι πρέπει να είναι «παράφρων» να μην το αποδεχτεί. Το πλαίσιο το οποίο προνοεί κατάργηση των τουρκικών εγγυήσεων και αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων, το πλαίσιο που παρέχει δυνατότητες μίας βιώσιμης και λειτουργικής λύσης του κυπριακού.

Είναι παράδοξο ενώ ο κ. Αναστασιάδης έχει ενώπιον του αυτό το πλαίσιο να ανοίγει άλλες συζητήσεις περί «χαλαρής ομοσπονδίας» οι οποίες απειλούν να εκτροχιάσουν τις προσπάθειες για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων όσο και τη βάση λύσης του κυπριακού, αφού ήδη η άλλη πλευρά θέτει τις απόψεις της στο πλαίσιο των «νέων ιδεών» για λύση δύο κρατών και συνομοσπονδία.

Αν θέλουμε να διασφαλίσουμε το μέλλον της πατρίδας και του λαού μας πρέπει επιτέλους να αφεθούν οι παλινωδίες, οι πειραματισμοί και οι ακροβατισμοί και να επικεντρωθούμε στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων σε μια σωστή βάση.

Για τη συζήτηση που ξεκίνησε να δημιουργείται για το ΝΑΤΟ και νατοϊκή λύση στο κυπριακό

Ξαφνικά άρχισε μία συζήτηση η οποία προφανώς καθοδηγείται για το ενδεχόμενο ένταξης της Κύπρου στο ΝΑΤΟ και νατοϊκή λύση στο κυπριακό. Ελπίζουμε ότι αυτή δεν είναι μία άλλη ακόμη κίνηση αντιπερισπασμού μπροστά στα τραγικά αδιέξοδα για να αποπροσανατολίσει τη συζήτηση δημιουργώντας και πάλι αυταπάτες στο λαό. Αν όντως αυτό το θέμα έχει ανοίξει με πρωτοβουλία της κυβέρνησης είναι ένδειξη ότι επιδίωξη είναι να δυναμιτίσουν περαιτέρω το κλίμα στο εσωτερικό μέτωπο αλλά και να εκτροχιάσουν τις προσπάθειες για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Αυτή η προσέγγιση είναι πολιτικά λανθασμένη, επιζήμια για το λαό και διχαστική. Στηρίζεται σε ιδεολογικές εμμονές και ψευδαισθήσεις.