ΑΚΕΛ: Νέα πρόκληση της κατοχικής δύναμης, η εξαγγελθείσα επίσκεψη Ερντογάν

ΑΚΕΛ: Νέα πρόκληση της κατοχικής δύναμης, η εξαγγελθείσα επίσκεψη Ερντογάν

«Η εξαγγελθείσα παράνομη επίσκεψη Ερντογάν στα κατεχόμενα κατά την επικείμενη επέτειο της τουρκικής εισβολής συνιστά μια νέα πρόκληση της κατοχικής δύναμης σε βάρος του λαού μας. Ταυτόχρονα, οι εξαγγελίες στις οποίες απειλεί να προβεί ο Πρόεδρος της Τουρκίας, αποτελούν περιφρόνηση των Ψηφισμάτων του ΣΑ του ΟΗΕ και εφιαλτικά τετελεσμένα για τον τόπο μας.

Το διαπραγματευτικό αδιέξοδο των τελευταίων χρόνων άφησε έδαφος στην κατοχική δύναμη για να προχωρήσει σε νέα τετελεσμένα σε συνδυασμό με την προώθηση της αξίωσης της για λύση δύο κρατών στο Κυπριακό. Η οριστική διχοτόμηση της πατρίδας μας και ο εποικισμός της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου είναι πιο ορατός από ποτέ.

Μπροστά σε αυτά τα δεδομένα, ολόκληρος ο κυπριακός λαός πρέπει να ενώσει τη φωνή του με τους Αμμοχωστιανούς και τις πρωτοβουλίες του Δήμου Αμμοχώστου με στόχο να ανακοπούν όσα δρομολογεί η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή ηγεσία.

Για άλλη μια φορά, το ΑΚΕΛ επισημαίνει ότι ένας είναι ο δρόμος για την αναχαίτιση των τουρκικών σχεδιασμών και για τη σωτηρία της πατρίδας και του λαού μας: η απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας μας, με λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας και με πολιτική ισότητα όπως αυτή καθορίζεται στα Ψηφίσματα του ΣΑ του ΟΗΕ. Για αυτό απαιτείται η επανέναρξη των συνομιλιών από το σημείο που διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά, στη συμφωνημένη βάση και πλαίσιο, χωρίς οποιεσδήποτε άλλες παλινωδίες και «νέες ιδέες».

Με την σειρά της, η επανέναρξη των συνομιλιών από εκεί που είχαν μείνει σημαίνει, ότι ή τουρκική πλευρά θα είναι υποχρεωμένη να επαναφέρει το χάρτη που απέσυρε ο οποίος, μεταξύ άλλων, επιστρέφει το Βαρώσι στους νόμιμους κάτοικους του υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση.»