ΑΚΕΛ: Με ευχολόγια δεν αντιμετωπίζεται το πρόβλημα της υπογεννητικότητας

Με ευχολόγια και επικοινωνιακές κινήσεις δεν αντιμετωπίζεται το πρόβλημα της υπογεννητικότητας, αναφέρει σε γραπτή ανακοίνωση το γραφείο κοινωνικών θεμάτων του ΑΚΕΛ.

Αυτούσια η ανακοίνωση:

Τα στοιχεία που είδαν πρόσφατα το φως της δημοσιότητας με βάση τα οποία η Κύπρος είναι στις τελευταίες θέσεις σ’ ότι αφορά το ποσοστό γονιμότητας αναδεικνύουν την απουσία ολοκληρωμένης οικογενειακής και κοινωνικής πολιτικής.

Τα τελευταία χρόνια η κυβέρνηση μείωσε τις κρατικές χορηγίες σε δομές φροντίδας που λειτουργούσαν Συμβούλια Κοινοτικής Ευημερίας και εθελοντικοί φορείς. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα αρκετά ΣΚΕ να περιορίσουν τα προγράμματά τους ή και να τερματίσουν προγράμματα που προσφέρουν υπηρεσίες σε εργαζόμενες οικογένειες.

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση παρέδωσε κρατικές δομές φροντίδας στην εκκλησία αποποιούμενη ακόμα κι αυτό τον πολύ περιορισμένο ρόλο που έχει το κράτος στη λειτουργία δομών φροντίδας για παιδιά και βρέφη. Τέτοιες ενέργειες κάθε άλλο παρά συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της υπογεννητικότητας.

Είναι επείγουσα ανάγκη η δημιουργία ολοκληρωμένης κοινωνικής οικογενειακής πολιτικής η οποία να περιλαμβάνει μέτρα που να διευκολύνουν τους εργαζόμενους γονείς να ασκούν τον γονεϊκό τους ρόλο. Επιβάλλεται η διαμόρφωση ικανοποιητικής επιδοματικής πολιτικής και δημιουργία ολοκληρωμένου δικτύου υποδομών φροντίδας εξαρτημένων ατόμων.

Προς αυτή την κατεύθυνση το ΑΚΕΛ θεωρεί απαραίτητο να προωθηθούν:

· Η αύξηση της άδειας μητρότητας.

· Η πληρωμένη γονική άδεια.

· Η βελτίωση του επιδόματος τέκνου.

· Η ουσιαστική οικονομική στήριξη στις Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης για λειτουργία υποδομών φροντίδας με χαμηλό κόστος για παιδιά, βρέφη, ηλικιωμένους.

· Σχέδιο επιδότησης του κόστους φροντίδας παιδιών και βρεφών για οικογένειες με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα.

Με ευχολόγια και επικοινωνιακές αλλά άνευ ουσιαστικού αποτελέσματος κινήσεις όπως η περιβόητη «προίκα του μωρού» δεν αντιμετωπίζεται το πρόβλημα της υπογεννητικότητας.

Από την κυβέρνηση αναμένουμε, επιτέλους, έργα. Η κυβέρνηση βρίσκεται στον έβδομο χρόνο της διακυβέρνησης της.