ΑΚΕΛ: Με αφορμή τη θλιβερή επέτειο της δεύτερης εισβολής, καλεί το λαό σε συστράτευση

Ανακοίνωση ΑΚΕΛ για το δεύτερο γύρο της εισβολής  της Τουρκίας στην Κύπρο

Στις 14 Αυγούστου 1974 η Τουρκία αναίτια και απρόκλητα άρχισε το δεύτερο γύρο της εισβολής της στην Κύπρο με τον οποίο ολοκλήρωσε την εφαρμογή του ΝΑΤΟϊκού σχεδιασμού για διχοτόμηση της Κύπρου. Στη δεύτερη φάση της Τουρκικής εισβολής, καταλήφθηκε το 37% σχεδόν του κυπριακού εδάφους συμπεριλαμβανομένων της Αμμοχώστου, της Μόρφου και της Καρπασίας. Η Εθνική Φρουρά αποδυναμωμένη και αποδιοργανωμένη από το πραξικόπημα της Χούντας των Αθηνών και της ΕΟΚΑ Β’ και παρά τον ηρωικό αγώνα όσων βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή, δεν κατάφερε να αναχαιτίσει την προέλαση του τουρκικού στρατού. Μοιραία η μνήμη μας στρέφεται στους χιλιάδες νεκρούς, τραυματίες, αγνοούμενους, πρόσφυγες και πληγέντες.

Το Κυπριακό βρίσκεται σε μια εξαιρετικά κρίσιμη και δύσκολη φάση μετά το αρνητικό αποτέλεσμα της κορύφωσης των διαπραγματεύσεων στην Ελβετία. Ήδη βιώνουμε τις αρνητικές εξελίξεις από το αποτέλεσμα αυτής της αποτυχίας. Τα Ηνωμένα Έθνη, δυστυχώς, αφήνουν εκτός του κάδρου των ευθυνών και της επόμενης μέρας την Τουρκία, ενώ αναμένουν από τις δυο κοινότητες να συμφωνήσουν στο τι θέλουν. Την ίδια στιγμή η Τουρκία ετοιμάζει κινήσεις που θα δημιουργήσουν νέα τετελεσμένα.

Η εμπειρία όλων των προηγούμενων ετών καταδεικνύει ότι οι χειρότερες εξελίξεις εις βάρος του λαού μας ήρθαν σε περιόδους που δεν διεξάγονταν ουσιαστικές διαπραγματεύσεις, ιδιαίτερα όταν στα μάτια της διεθνούς κοινότητας δεν ήταν ξεκάθαρο ποιος έφερε τις ευθύνες για αυτό. Είναι επομένως σαφές ότι η πιο ριζική αντιμετώπιση των αρνητικών εξελίξεων που σχεδιάζονται είναι η επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων, στη βάση του πλαισίου που έχει καταθέσει ο ΓΓ του ΟΗΕ και όλης της δουλειάς που έχει παραχθεί τα τελευταία χρόνια δίχως προτάξεις και δίχως προϋποθέσεις. Η εμμονή στη συμφωνημένη βάση λύσης είναι σήμερα περισσότερο επιτακτική παρά ποτέ, ιδιαίτερα τώρα που η Τουρκία επίσημα ζητά απεγκλωβισμό από το πλαίσιο λύσης του ΟΗΕ, δηλαδή της λύσης Ομοσπονδίας.

Με αφορμή τη θλιβερή επέτειο της δεύτερης εισβολής του Αττίλα, το ΑΚΕΛ καλεί το λαό μας σε συστράτευση ενάντια στην κατοχή και τη διχοτόμηση. Αποτείνει φόρο τιμής σε όσους αγωνίστηκαν για να σώσουν την Κύπρο καθώς και σε όλους τους πεσόντες, αγνοούμενους, πρόσφυγες, παθόντες, εγκλωβισμένους και τους συγγενείς τους.