ΑΚΕΛ: Κρίσιμοι οι χειρισμοί του ΠτΔ ενόψει των απαράδεκτων τουρκικών θέσεων

ΑΚΕΛ: Κρίσιμοι οι χειρισμοί του ΠτΔ ενόψει των απαράδεκτων τουρκικών θέσεων

Είναι με έντονη ανησυχία που παρακολουθούμε τις εξελίξεις στην Άτυπη Συνάντηση η οποία προκαλείται από τις θέσεις της τουρκικής πλευράς. Ενόψει αυτών των θέσεων, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να χειριστεί με τέτοιο τρόπο τις εξελίξεις ώστε να μην αφήσει κανένα χώρο στην τουρκική πλευρά να προωθήσει τις θέσεις της και αν επιμένει σ’ αυτές να εκτεθεί, αφού βρίσκονται εκτός του πλαισίου των ψηφισμάτων του ΟΗΕ.

Για το τι επιβάλλεται να κάνει ο Πρόεδρος καταθέσαμε συγκεκριμένη πρόταση από τον περασμένο Δεκέμβρη. Η πρότασή μας απαντά στο πώς πρέπει να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις αλλά και στο πώς μπορούμε να ενισχύσουμε την αξιοπιστία μας και να προβάλουμε την πολιτική μας βούληση έναντι του διεθνούς παράγοντα, για την επίτευξη λύσης στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου της ΔΔΟ. Θεωρούμε ότι αυτή η πρόταση είναι όσο ποτέ άλλοτε επίκαιρη όπως διαμορφώνονται οι εξελίξεις και ο Πρόεδρος πρέπει να την αξιοποιήσει.

Δεν βιαζόμαστε να βγάλουμε συμπεράσματα αλλά δεν μπορούμε να κρύψουμε την ανησυχία μας από τα μέχρι στιγμής δεδομένα όπως διαμορφώνονται. Θα αναμένουμε να κρίνουμε τους χειρισμούς που γίνονται από το αποτέλεσμα και την κατάληξη της Άτυπης Συνάντησης.