ΑΚΕΛ: Καλούμε τον ΠτΔ να είναι ξεκάθαρος στις τοποθετήσεις του για το Κυπριακό

 Στέφανου: Καλούμε τον ΠτΔ ενόψει της επίσκεψης της κ. Λουτ, να είναι ξεκάθαρος στις τοποθετήσεις του για το Κυπριακό

Η λύση του Κυπριακού μόνο μέσα από διαπραγματεύσεις μπορεί να επιτευχθεί. Σε λίγες μέρες η κ. Λουτ θα έρθει στην Κύπρο για να μιλήσει με τις δύο πλευρές και να δει αν υπάρχει δυνατότητα να συμφωνηθούν οι όροι αναφοράς που θα επιτρέψουν την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Σε αυτό το στάδιο, θα κριθούν όλα τα εμπλεκόμενα μέρη σχετικά με τις προθέσεις και τις διαθέσεις που έχουν σχετικά με την επίτευξη λύσης του Κυπριακού.

Καλούμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ενόψει της επίσκεψης της κ. Λουτ να είναι ξεκάθαρος στις τοποθετήσεις του, συνεπής στις αρχές λύσης του Κυπριακού και στη συμφωνημένη βάση λύσης του Κυπριακού που είναι η Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία, έτσι ώστε σε οτι αφορά τις προθέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς να ειναι ξεκαθαρο το μήνυμα. Αν συνεργαστεί και η τουρκική πλευρά τότε θα γίνει κατορθωτή η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ θα κρίνει τα εμπλεκόμενα μέρη από τη βολιδοσκόπηση που θα κάνει η κ. Λουτ,  αν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για επανεναρξη των διαπραγματεύσεων. Εδώ θα κριθεί ο καθένας, και όχι από τις δημόσιες δηλώσεις. Ελπίζουμε όλοι να ανταποκριθούν σε αυτή την ανάγκη να επαναρχίσουν διαπραγματεύσεις και μέσα από αυτές να μπορέσουμε να φτάσουμε σε λύση του Κυπριακού, η οποία να απελευθερώνει και να επανενώνει τον τόπο και το λαό και να απαλλάσσει την Κύπρο από αυτό το μαρτύριο και την τραγωδία που υπάρχει από το 1974.