ΑΚΕΛ: Κάκιστη και ζημιογόνα η συμφωνία με την Ελληνική

Δήλωση Στέφανου Στεφάνου, Εκπρόσωπου Τύπου ΑΚΕΛ, μετά τη συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής για το Συνεργατισμό

Με τα όσα μας έχει πει η κυβέρνηση για το θέμα της συμφωνίας μεταξύ της κυβέρνησης και της Ελληνικής Τράπεζας για το Συνεργατισμό, απλά επιβεβαιώσαμε το κάκιστο και το ζημιογόνο περιεχόμενο της συμφωνίας, για την κοινωνία και τους φορολογούμενους πολίτες.

Η αποτυχία της κυβέρνησης Αναστασιάδη- Συναγερμού είναι δεδομένη και αυταπόδεικτη. Προκύπτει από την τεράστια απόκλιση που υπάρχει μεταξύ των διακηρυγμένων στόχων των κυβερνώντων σχετικά με το Συνεργατισμό, και την τελική κατάληξη. Έλεγαν ότι θα επιστρέψουν το Συνεργατισμό πίσω στους πολίτες και όχι μόνο ο Συνεργατισμός οδηγήθηκε σε χρεοκοπία και εκκαθάριση, γιατί τώρα βρίσκεται σε διαδικασία εκκαθάρισης, αλλά πλήρωσε κιόλας ο φορολογούμενος πολίτης και δόθηκαν εγγυήσεις για πιθανές ζημιές της Ελληνικής Τράπεζας.

Ακόμα και ο δεύτερος διακηρυγμένος στόχος τους, που βρίσκεται σε αντίφαση με τον άλλο στόχο για επιστροφή του συνεργατισμού στους πολίτες, και που ήταν ο στόχος της ιδιωτικοποίησης, δεν επιτεύχθηκε. Και το αξιοπρόσεχτο είναι ότι μέχρι πρόσφατα οι κυβερνώντες με δηλώσεις τους έλεγαν ότι υπάρχει τεράστιο επενδυτικό ενδιαφέρον για το Συνεργατισμό. Έλεγαν ότι ο Συνεργατισμός δεν πωλείται, έλεγαν ότι θα δημιουργηθεί μια νέα τράπεζα, ότι θα υπάρξει συγχώνευση του Συνεργατισμού με άλλη τράπεζα και τελικά δόθηκαν τα καλά περιουσιακά στοιχεία στην Ελληνική Τράπεζα και το Κράτος πλήρωσε και από πάνω.

Σήμερα, σημειώσαμε ακόμα ένα αξιοπρόσεχτο στοιχείο. Ενώ ο ίδιος ο Υπουργός Οικονομικών ξεκίνησε την εισήγηση του λέγοντας ότι «είναι κατ’ ανάγκη που κάναμε αυτή τη συμφωνία, αφού δεν είχαμε άλλη επιλογή», με τα όσα λέχθηκαν στη συνέχεια, προσπάθησαν οι κυβερνώντες να ωραιοποιήσουν τις εικόνες. Εξακολουθούν δηλαδή να μην λένε την αλήθεια. Λίγο πολύ μας είπαν ότι συμφώνησαν έχοντας το πιστόλι στον κρόταφο και τώρα προσπαθούν να βάλουν αυτό το πιστόλι στον κρόταφο της κοινωνίας και των πολιτικών δυνάμεων, θέτοντας τους ενώπιον εκβιαστικών διλημμάτων για να τους υποχρεώσουν να συναινέσουν σε αυτή την εγκληματική συμφωνία που έχει γίνει.

Το ΑΚΕΛ δεν πρόκειται να παίξει αυτό το παιχνίδι των κυβερνώντων με το οποίο αποκρύβονται τα προβλήματα, ωραιοποιούνται οι εικόνες. Δεν πρόκειται να παίξουμε το παιγνίδι με διαδικασίες εξπρές και χρησιμοποιώντας εκβιαστικά διλήμματα να φορτώσουν με νέα χρέη, νέα προβλήματα και δυσκολίες τους φορολογούμενους πολίτες.

Ερώτηση δημοσιογράφου:

«Ποια είναι αυτά τα εκβιαστικά διλήμματα. Τι σας είπε ο Υπουργός ότι θα ακολουθήσει αν δεν εγκριθεί από τη Βουλή η παροχή των εγγυήσεων;»

Απάντηση:

Μέχρι πρόσφατα οι κυβερνώντες διαβεβαίωναν ότι ήταν ασφαλισμένες οι καταθέσεις και με δηλώσεις τους προεκλογικά καθησύχαζαν τους πολίτες και τώρα έρχονται και λένε, «ξέρετε, θα πρέπει να γίνει αυτή η συμφωνία για να σώσουμε τις καταθέσεις των καταθετών». Καλά προηγουμένως ήταν εγγυημένες και τώρα δεν είναι;

Μέχρι πρόσφατα μας έλεγαν ότι, η εργαλειοθήκη για τα ζητήματα των εκποιήσεων ήταν γεμάτη και τώρα μας λένε ότι το πρόβλημα ήταν η εργαλειοθήκη, που εν πάση περιπτώσει ήταν δική τους. Αυτοί την πρότειναν και αυτοί την ψήφισαν. Μέχρι τώρα μας έλεγαν ότι δούλευαν επαγγελματικά στο Συνεργατισμό και ότι πλέον ήταν κερδοφόρος και είχε προοπτική. Πώς προέκυψε λοιπόν ο Συνεργατισμός να είναι χρεοκοπημένος και να είναι σε διαδικασία εκκαθάρισης;

Έβαλαν σε μονόδρομο το Συνεργατισμό οι κυβερνώντες με την ανικανότητα τους και τις μεθοδεύσεις τους.

Και επαναλαμβάνω ότι το ΑΚΕΛ δεν πρόκειται να παίξει αυτό το παιχνίδι.