ΑΚΕΛ: Η 15η Ιουλίου 1974, θα σημαδεύει για πάντα τη συλλογική συνείδηση του Κυπριακού λαού

Διακήρυξη του ΑΚΕΛ για την επέτειο του πραξικοπήματος

Η 15η Ιουλίου 1974, ως η πρώτη πράξη του Κυπριακού δράματος και η απαρχή της μεγαλύτερης καταστροφής στην ιστορία της Κύπρου, θα σημαδεύει για πάντα τη συλλογική συνείδηση του Κυπριακού λαού. Το πραξικόπημα, που οργανώθηκε από την Ελληνική Χούντα και την ΕΟΚΑ Β’ υπήρξε το τελικό αποτέλεσμα σχεδιασμών και ενεργειών υπόσκαψης της Κυπριακής ανεξαρτησίας αρκετών χρόνων. Γι’ αυτό και η προσπάθεια να ξεπλυθεί το μέγεθος του εγκλήματος με αναφορές σε παράφρονες, αποτελεί το ελάχιστο, παραχάραξη της ιστορίας. Στόχος της προδοσίας, με όχημα την απόπειρα ανατροπής και δολοφονίας του Μακαρίου, ήταν η διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας με επακόλουθο την Τουρκική εισβολή.

Το πραξικόπημα ήταν προϊόν συνομωσίας που εξυφάνθηκε από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ και του οποίου η εκτέλεση ανατέθηκε στην Χούντα των Αθηνών και τη γριβική ΕΟΚΑ Β΄. Αυτό διαπιστώνει και το Πόρισμα της Βουλής των Αντιπροσώπων για το Φάκελο της Κύπρου. Αντίστοιχα πρέπει να μελετηθούν τα νέα στοιχεία που παραδόθηκαν από την Ελληνική Βουλή σχετικά με το Φάκελο της Κύπρου. Η προάσπιση της ιστορικής αλήθειας αποτελεί την ελάχιστη τιμή σε αυτούς που έδωσαν και τη ζωή τους για προάσπιση της δημοκρατίας και σε κάθε θύμα της προδοσίας αλλά και η μοναδική διασφάλιση ότι δεν θα επαναληφθούν στο μέλλον τα ίδια λάθη και τραγωδίες.

Σαράντα τρία χρόνια μετά την προδοσία, τα αποτελέσματά της είναι ακόμη χαραγμένα στο κορμί της πατρίδας μας και οι πληγές παραμένουν ακόμα ανοικτές. Το έγκλημα, για το οποίο δεν τιμωρήθηκε ποτέ κανείς, συνεχίζει να καθορίζει τις ζωές του λαού της Κύπρου μέχρι σήμερα. Η Τουρκία εξακολουθεί να κατέχει το 37% του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας. Παραμένει ανοικτή η πληγή των αγνοουμένων, των εγκλωβισμένων, των προσφύγων και των παθόντων. Συνεχίζει να επικρέμεται πάνω από την Κύπρο η απειλή καινούργιων δεινών και συμφορών. Όλα αυτά δεν θα υπήρχαν αν δεν γινόταν το φασιστικό πραξικόπημα. Οι ευθύνες όσων προετοίμασαν – πολιτικά και ιδεολογικά – οργάνωσαν και διενήργησαν το πραξικόπημα είναι ασήκωτες, όπως ασήκωτες είναι και οι ευθύνες όσων το χαιρέτησαν και το στήριξαν ηθικά και πολιτικά. Το πέρασμα του χρόνου δεν παραγράφει αυτές τις ευθύνες.

Με αφορμή τη μαύρη επέτειο του πραξικοπήματος το ΑΚΕΛ καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο το φασιστικό πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 1974 και όλους τους συντελεστές του. Αποτίει φόρο τιμής στη μνήμη των πεσόντων Αντιστασιακών και αγκαλιάζει με σεβασμό τις οικογένειες τους. Εκφράζει την ευγνωμοσύνη του σε όλους τους Αντιστασιακούς, που με τους αγώνες τους έσωσαν την αξιοπρέπεια του λαού μας. Καταδικάζει για μια ακόμα φορά τα εγκλήματα που συντελέστηκαν στο οκταήμερο της επικράτησης του πραξικοπήματος.