ΑΚΕΛ: Η φτώχεια και η κοινωνική ανισότητα καλά κρατούν

Η φτώχεια και η κοινωνική ανισότητα καλά κρατούν στη χώρα μας ανέφερε μεταξύ άλλων σε δήλωσή του ο Εκπροσώπος Τύπου του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, για τα στοιχεία της Eurostat για τη Φτώχειa

Τα στοιχεία για τη φτώχεια που δημοσιοποίησε πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία, κατατάσσουν την Κύπρο ως μια από τις χώρες της Ε.Ε. με τη μεγαλύτερη αύξηση της φτώχειας.

Παρά το αφήγημα της κυβέρνησης για την «ιστορία επιτυχίας» της Κύπρου και την προσπάθειά της να πείσει ότι πάμε καλά, η σε βάθος ανάγνωση των αριθμών δείχνει ότι η φτώχεια και η κοινωνική ανισότητα καλά κρατούν στη χώρα μας.

Το ποσοστό των ατόμων που αντιμετωπίζουν σοβαρές υλικές στερήσεις, ποσοστό που συνδέεται με τη μείωση των εισοδημάτων, έχει αυξηθεί.  Το δε ποσοστό των νοικοκυριών με πολύ χαμηλή ένταση εργασίας, αυτών δηλαδή που εργάζονται με πολύ χαμηλά εισοδήματα, έχει υπερδιπλασιαστεί.

Είναι πέραν από προφανές ότι η ανάπτυξη και ο πλούτος που αυτή δημιουργεί δεν κατανέμεται με τρόπο που να οδηγεί σε αντιστροφή της βαθιάς οικονομικής ανισότητας που προκάλεσαν οι πολιτικές των περικοπών και της λιτότητας τις οποίεςεφαρμόζει η κυβέρνηση.

Είναι επίσης προφανές ότι για να υπάρξει αλλαγή της κατάστασης χρειάζονται μέτρα που να διοχετεύουν πόρους στους χαμηλόμισθους και στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.  Ειδικότερα χρειάζονται μέτρα που να τερματίζουν τα φαινόμενα της φθηνής απροστάτευτης αρρύθμιστης εργασίας.

Το ΑΚΕΛ επαναλαμβάνει τις προτάσεις του για:

  • Μέτρα οικογενειακής πολιτικής που να στηρίζουν τα νεαρά χαμηλόμισθα ζευγάρια.
  • Επανασχεδιασμό της στεγαστικής πολιτικής με τρόπο που να στηρίζονται ουσιαστικά οι οικογένειες που δυσκολεύονται να αποκτήσουν στέγη.
  • Νομοθετική ρύθμιση της υποχρέωσης των εργοδοτών για εφαρμογή των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.
  • Διασφάλιση ελάχιστων όρων απασχόλησης για όσους εργαζόμενους δεν καλύπτονται από συλλογικές συμβάσεις εργασίας και
  • Επενδύσεις από το κράτος σε υποδομές κοινωνικής προστασίας και στήριξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για άσκηση κοινωνικής πολιτικής.

Με άλλα λόγια χρειάζονται πολιτικές που θα στηρίζουν τους πολλούς και τους ευάλωτους και όχι τους λίγους και προνομιούχους.