ΑΚΕΛ: Η Πρόταση Νόμου που αφορά την διατήρηση της Μονάδας Αποκρατικοποιήσεων τείνει να εξελιχθεί σε ένα φιάσκο

Δήλωση του Άριστου Δαμιανού, Βουλευτή Λευκωσίας του ΑΚΕΛ- Αριστερά- Νέες Δυνάμεις, μετά από την συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών και Προϋπολογισμού

Μονάδα Αποκρατικοποιήσεων

Η Πρόταση Νόμου που αφορά την διατήρηση της Μονάδας Αποκρατικοποιήσεων τείνει να εξελιχθεί σε ένα φιάσκο, για να μην πω ότι η συνέχιση της λειτουργίας της Μονάδας τείνει να εξελιχθεί σε ένα σκάνδαλο.

Μιλούμε για μία μονάδα η οποία δεν έχει λόγο και αντικείμενο ύπαρξης, αποδεδειγμένα μέσα από τον κοινοβουλευτικό έλεγχο φαίνεται ξεκάθαρα ότι οι δραστηριότητες της – είτε συμφωνεί είτε διαφωνεί κανείς – μπορούν να διεκπεραιωθούν με βάση και τις πρόνοιες της νομοθεσίας από το ίδιο το Υπουργείο Οικονομικών, και είναι απορίας άξιον γιατί η κυβέρνηση και το κυβερνών κόμμα και ενδεχομένως κάποιοι άλλοι, να επιμένουν στη διατήρηση αυτής της Μονάδας.

Λυπούμαστε να παρατηρήσουμε ότι αυτή η επιμονή ενδεχομένως να εξελιχθεί και σε διασπάθιση δημοσίου χρήματος. Εμείς δεν θέλουμε να υπάρχουν οι οποιοιδήποτε που να πληρώνονται από το δημόσιο και να μην εργάζονται. Ζητήσαμε να μας κατατεθεί εκτενής και λεπτομερής κατάλογος των δραστηριοτήτων της Μονάδας, αφού με παραδοχή και του ίδιου του Υπουργείου Οικονομικών, από τη στιγμή που η θέση του Εφόρου είναι κενή, ουσιαστικά έχουν παγώσει οι οποιεσδήποτε δραστηριότητες από τον περασμένο Ιανουάριο.

Θα αναμένουμε τα στοιχεία που έχουμε ζητήσει, και επιμένουμε για να οδηγηθεί στην Ολομέλεια η δική μας Πρόταση Νόμου που προνοεί κατάργηση της Μονάδας Αποκρατικοποιήσεων. Τα ευρύτερα ζητήματα των ιδιωτικοποιήσεων είναι ένα ξεχωριστό ζήτημα και εκεί είναι καταγεγραμμένη η διαφωνία μας όπως και της πλειοψηφίας των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Η συγκεκριμένη Μονάδα δεν έχει κανένα λόγο ύπαρξης.

Επιβολή ΦΠΑ στα Οικόπεδα προς Οικοδόμηση

Σε ότι αφορά το νομοσχέδιο για την επιβολή ΦΠΑ ύψους 19% λυπούμαστε να παρατηρήσουμε ότι εδώ και μία εβδομάδα – με βάση τη συνεννόηση που είχε γίνει – επρόκειτο το Υπουργείο Οικονομικών μαζί με την αρμόδια αρχή (Έφορος Φορολογίας) να έστελναν στη Βουλή την εγκύκλιο μέσα από την οποία θα μετουσιωνόταν η νομοθεσία σε ότι αφορά την υποχρέωση της Κυπριακής Δημοκρατίας για την επιβολή ΦΠΑ στα οικόπεδα.

Δυστυχώς, δεν έγινε κατορθωτό να μας δοθεί αυτή η εγκύκλιος, αφού δεν είχε ετοιμαστεί. Δικαιολογημένα, σχεδόν όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα, έχουμε πει ότι χωρίς να γνωρίζουμε πως θα ερμηνευτούν και θα εφαρμοστούν πρόνοιες της νομοθεσίας, για ένα ευαίσθητο ζήτημα που θα επηρεάσει κοινωνικά και οικονομικά της πλειοψηφία του κόσμου, δεν μπορούμε να προχωρήσουμε.

Σαν Επιτροπή, έχουμε δώσει κάποιες μέρες παράταση και έχει δεσμευτεί ο Έφορος Φορολογίας ότι θα στείλει τις κατευθυντήριες γραμμές της εγκυκλίου και αναλόγως θα τοποθετηθούμε.

Θέλουμε να σημειώσουμε ότι είναι προς τη σωστή κατεύθυνση η προσπάθεια που καταβάλλεται, τόσο από πλευράς της Κυβέρνηση, όσο και από τα Κόμματα, για να προβούμε σε τέτοιες ρυθμίσεις που να δημιουργήσουν τις λιγότερο δυνατό αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία και στους πολίτες. Θα αναμένουμε να δούμε τι θα αποσταλεί στη Βουλή και η πρόθεση είναι – αν είναι ικανοποιητικό – να οδηγηθεί στην Ολομέλεια στις 14 του τρέχοντος μηνός.