ΑΚΕΛ: Η πολιτιστική κληρονομιά της Κύπρου δεν είναι τσιφλίκι του Αρχιεπισκόπου

Η πολιτιστική κληρονομία της Κύπρου δεν είναι τσιφλίκι του Αρχιεπισκόπου, τόνισε σε γραπτή ανακοίνωση το ΑΚΕΛ για τη κατεδάφιση διατηρητέων από την Αρχιεπισκοπή

Η ανακοίνωση:

Μέρα μεσημέρι σήμερα ο Αρχιεπίσκοπος έστειλε μπουλντόζες και κατεδάφισαν διατηρητέα κτήρια που βρίσκονται στον χώρο όπου ανεγείρεται ο καθεδρικός ναός στο κέντρο της Λευκωσίας. Μια ενέργεια παράνομη και αυθαίρετη που συνιστά ωμή πρόκληση σε βάρος ολόκληρης της κοινωνίας.

Υπενθυμίζουμε ότι ο Αρχιεπίσκοπος δεσμεύτηκε έναντι του Δήμου Λευκωσίας για να διατηρήσει τα κτήρια. Αυτή η δέσμευση αποτέλεσε το άλλοθι για την πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου για να παραχωρήσει άδεια ανέγερσης του καθεδρικού ναού.

Η κατεδάφιση των διατηρητέων κτηρίων αποτελεί το νέο πολιτιστικό έγκλημα με τη σφραγίδα του Αρχιεπισκόπου. Προηγήθηκαν κι άλλα με αποκορύφωμα τον αποχαρακτηρισμό αρχαίου μνημείου στη Γεροσκήπου από το Υπουργικό Συμβούλιο για να αναγερθεί πολυτελές ξενοδοχείο της Αρχιεπισκοπής. Αυτή η αυθαιρεσία του Αρχιεπισκόπου οφείλεται στην κυβέρνηση Αναστασιάδη-Συναγερμού, η οποία εξέθρεψε τις αυθαιρεσίες και παρανομίες του εκτελώντας πρόθυμα κάθε αξίωσή του.

Απαιτούμε από την κυβέρνηση και τα αρμόδια τμήματα να τερματίσουν κάθε εργασία στο χώρο και ο Αρχιεπίσκοπος να αποκαταστήσει τα κτήρια, όπως προνοεί η νομοθεσία. Η πολιτιστική κληρονομία της Κύπρου δεν είναι τσιφλίκι του Αρχιεπισκόπου!