ΑΚΕΛ: Η ομιλία Τριανταφυλλίδη στο επίσημο μνημόσυνο, ήταν επιεικώς απαράδεκτη και προκλητική

Ανακοίνωση τύπου του ΑΚΕΛ,  για την ομιλία στο επίσημο μνημόσυνο των πεσόντων της εισβολής

Η ομιλία του κ. Κρις Τριανταφυλλίδη στο επίσημο μνημόσυνο για τους πεσόντες της εισβολής, ήταν επιεικώς απαράδεκτη και προκλητική. Ενώπιον της πολιτικής ηγεσίας του τόπου, πολλά από αυτά που είπε συνιστούν συνταγή, όχι για επίλυση του Κυπριακού, αλλά για διαιώνιση της διχοτόμησης και της παρουσίας των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων και των εποίκων στην Κύπρο.

Δικαίωμα του κ. Τριανταφυλλίδη να έχει τις απόψεις του, να τις δηλώνει και να τις υπερασπίζεται. Δεν μπορεί, όμως, το βήμα του επίσημου μνημοσύνου, να χρησιμοποιείται για την κατάθεση απόψεων που καμία σχέση δεν έχουν με τις επίσημες θέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς και εν γένει της Κυπριακής Δημοκρατίας για το Κυπριακό.

Στις κρίσιμες ώρες που διέρχεται ο τόπος, ιδιαίτερα μετά την αποτυχία στο Κραν Μοντανά, όλοι πρέπει να αναλογιστούν τις ευθύνες τους για το μέλλον του τόπου. Ειδικά, θα πρέπει να αναλογιστεί τις ευθύνες του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, του οποίου οι αντιφάσεις και οι παλινωδίες στο Κυπριακό, εκτρέφουν τέτοιες απόψεις, όπως αυτές του κ. Τριανταφυλλίδη, ο οποίος μέχρι πρότινος ήταν μέλος της ομάδας στήριξης του διαπραγματευτή.

Η επιλογή του ομιλητή προφανώς έγινε από την Εκκλησία, η οποία οργανώνει το ετήσιο μνημόσυνο πεσόντων της εισβολής. Είναι δική της ευθύνη το γεγονός ότι ανήμερα της επετείου της εισβολής επέλεξε ομιλητή για να διχάσει και όχι να ενώσει. Εκφράζουμε τη λύπη μας γι’ αυτό.

Τη λύπη και το θυμό μας εκφράζουμε και για το γεγονός ότι τόσο στον Τύμβο Μακεδονίτισσας, όσο και στο επίσημο μνημόσυνο στον Ιερό Ναό Παναγίας Φανερωμένης παρέστη και κατέθεσε στεφάνι η Χρυσή Αυγή, τη στιγμή που τα ελληνικά κόμματα αντιπροσωπεύονταν από το Β’ Αντιπρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων.

Διερωτόμαστε ποιοι προέβησαν σ’ αυτή τη διευθέτηση.