ΑΚΕΛ: Η μεγαλύτερη επένδυση που έχει ανάγκη ο τόπος σήμερα είναι ένα σύγχρονο κοινωνικό κράτος

Η μεγαλύτερη επένδυση που έχει ανάγκη ο τόπος σήμερα είναι ένα σύγχρονο κοινωνικό κράτος, αναφέρει σε ανακοίνωση το ΑΚΕΛ

Η επιλεκτική ευαισθησία της κυβέρνησης για μεμονωμένες περιπτώσεις δεν θεραπεύει το μεγάλο έλλειμμα κοινωνικής πολιτικής που αντιμετωπίζει ο τόπος. Η προχθεσινή σύλληψη της 35χρονης εργαζόμενης μονογονιού πρέπει να γίνει αφορμή να ανοίξει η συζήτηση για το κοινωνικό κράτος που χρειαζόμαστε.

Σήμερα είμαστε ενώπιον τριών αδιαμφισβήτητων διαπιστώσεων:

  1. Οι δαπάνες κοινωνικής προστασίας για την οικογένεια και τα παιδιά στην Κύπρο είναι σχεδόν το μισό του ευρωπαϊκού μέσου όρου.
  2. Η κυπριακή οικογένεια βασίζεται σε άτυπα πλαίσια ή σε ιδιωτικά ιδρύματα για τη φροντίδα των παιδιών, όπου τα τέλη φτάνουν μέχρι και τα 400 ευρώ. Αποτέλεσμα, το 30% των γονιών στην Κύπρο έχουν αποκλειστική ευθύνη τη παιδική μέριμνα.
  3. Ο μηχανισμός του ΕΕΕ κτίστηκε με τρόπο που παραγνωρίζει τις πραγματικές ανάγκες του πολίτη ενώ οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας δεν έχουν ακόμα αναδιοργανωθεί όπως επανειλημμένα εξαγγέλθηκε.

Εμείς πιστεύουμε ότι υπάρχουν λύσεις-τομές που μπορούν να βελτιώσουν πραγματικά την καθημερινότητα χιλιάδων οικογενειών, εργαζόμενων γονιών, μονογονιών. Το ΑΚΕΛ έχει ολοκληρωμένη πρόταση κοινωνικής πολιτικής, στην οποία ξεχωρίζουν οι θέσεις μας για ένα ολοκληρωμένο δίκτυο υποδομών φροντίδας εξαρτώμενων ατόμων, με τη συμβολή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. η εφαρμογή σχεδίου επιδότησης του κόστους φροντίδας παιδιών και βρεφών για οικογένειες με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα. και η εισαγωγή σχεδίου πληρωμένης γονικής άδειας.

Η μεγαλύτερη επένδυση που έχει ανάγκη ο τόπος σήμερα είναι ένα σύγχρονο κοινωνικό κράτος.