ΑΚΕΛ: Η Κύπρος βρίσκεται και πάλι ενώπιον εγκληματικών αποφάσεων της Κυβέρνησης

Η Κύπρος βρίσκεται και πάλι ενώπιον εγκληματικών αποφάσεων της Κυβέρνησης Αναστασιάδη. Το 2013 ο κ. Αναστασιάδης κούρεψε τις καταθέσεις. Το 2018 ξεπούλησε με επιδότηση το Συνεργατισμό σε μια ιδιωτική τράπεζα, ανέφερε μεταξύ άλλων σε διάσκεψη τύπου ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, για τον Συνεργατισμό.

“Η Κύπρος βρίσκεται και πάλι ενώπιον εγκληματικών αποφάσεων της Κυβέρνησης Αναστασιάδη- Συναγερμού, που φορτώνουν το βάρος των λαθών και της ανεπάρκειας τους στην οικονομία και την κοινωνία. Το χειρότερο από όλα είναι ότι με πρωτοφανές θράσος επιχειρούν να μετατοπίσουν την ουσία του θέματος και να φορτώσουν τις ευθύνες τους αλλού. Δεν θα τα καταφέρουν. Κυβερνούν έξι χρόνια. Πλέον είναι υπόλογοι για τους χειρισμούς και τις αποφάσεις τους.

Το 2013 ο κ. Αναστασιάδης κούρεψε τις καταθέσεις. Το 2018 ξεπούλησε με επιδότηση το Συνεργατισμό σε μια ιδιωτική τράπεζα.

Τόσο καιρό προσπαθούσε η Κυβέρνηση Αναστασιάδη- Συναγερμού να πλασάρει στον κόσμο την εικόνα μιας καλής και συμφέρουσας συμφωνίας για τον Συνεργατισμό. Τα στελέχη της Κυβέρνησης αλλά και της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας εμφανίζονταν δημόσια κάθε λίγο για να πουν ότι υπάρχει πρωτοφανές επενδυτικό ενδιαφέρον για τον Συνεργατισμό. Τελικά φάνηκε ότι από την αρχή ένας ήταν ο ενδιαφερόμενος. Αυτός που φημολογείτο για ένα χρόνο.

Χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με την τοποθέτηση της χάλασε το επικοινωνιακό σόου που έστησαν όλο αυτό το διάστημα με δύο μόνο λέξεις: πτώχευση και εκκαθάριση. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μιλά για κακοδιαχείριση που οδήγησε τον Συνεργατισμό σε αυτό το σημείο. Τη διαχείριση τα τελευταία έξι χρόνια την είχε η Κυβέρνηση Αναστασιάδη- Συναγερμού και οι άνθρωποι τους που διόρισαν εκεί. Αναφέρει επίσης η Επιτροπή ότι για να συναινέσει στη διαδικασία, η Κυβέρνηση Αναστασιάδη- Συναγερμού δεσμεύθηκε κρυφά από όλους να αλλάξει το νομικό πλαίσιο των εκποιήσεων, κάτι για το οποίο οφείλουν να δώσουν σήμερα εξηγήσεις.

Η Κυβέρνηση Αναστασιάδη κατέστρεψε τον Συνεργατισμό και με μια εγκληματική συμφωνία που στερείται οικονομικής λογικής φορτώνει στους φορολογούμενους πολίτες, τα €5 δις που έχουν δοθεί με τον ένα ή τον άλλο τρόπο μέχρι σήμερα στο Συνεργατισμό. Επιπλέον, το Κράτος παρέχει εγγυήσεις ύψους €2,6 δις στην Ελληνική Τράπεζα για εξασφάλιση ζημιών που πιθανόν να προκύψουν από τα δάνεια που μεταφέρονται από τη Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα. Στην ουσία, με τις ενέργειες και τις μεθοδεύσεις της η Κυβέρνηση έχει χαρίσει την περιουσία του Συνεργατισμού στην Ελληνική Τράπεζα. Και σαν να μην έφτανε αυτό, το Κράτος θα εγγυάται κιόλας τα μελλοντικά κέρδη της Ελληνικής Τράπεζας.

Οι καταθέσεις των πολιτών σίγουρα έπρεπε να προστατευτούν. Η Κυβέρνηση όμως δεν πρέπει να πανηγυρίζει ότι τάχα τις έσωσε. Είναι αυτή που με τις πράξεις και τις ενέργειες της τις έθεσε εν αμφιβόλω Ως εκ τούτου, είναι η Κυβέρνηση που έθεσε εκβιαστικά διλήμματα στον Κυπριακό Λαό. Αυτή έφερε, είτε από ανικανότητα είτε από σκοπιμότητα, τα πράγματα ως εδώ. Αντί να πανηγυρίζει θα έπρεπε να απολογείται γιατί φτάσαμε και πάλι μετά το 2013 στο δίλλημα, είτε να γίνει δεύτερο κούρεμα των καταθέσεων είτε να φορτωθούν με άλλο τρόπο οι φορολογούμενοι και η κυπριακή οικονομία την κάκιστη πολιτική και τα λάθη των κυβερνώντων.

Οι κυβερνώντες επιχειρούν να φορτώσουν τις ευθύνες σε όλους τους άλλους, παρά να τις αναλάβουν οι ίδιοι. Θέλω όμως να θυμίσω τι διακήρυτταν και πού καταλήξαμε. Το 2013 το Κράτος έγινε ο βασικός μέτοχος της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας. Έχασαν οι τότε ιδιοκτήτες του Συνεργατισμού, οι χιλιάδες Συνεργατιστές, την περιουσία τους. Η Κυβέρνηση ανέλαβε τη δέσμευση να επιστρέψει το Συνεργατισμό στους ιδιοκτήτες του. Αυτή τη δέσμευση την επαναλάμβαναν με διάφορους τρόπους μέχρι και πρόσφατα.

Στην πορεία των χρόνων η Κυβέρνηση μέσω του Υπουργού Οικονομικών έδωσε άλλες τόσες διαβεβαιώσεις για την πορεία της Τράπεζας. Έλεγε ότι ο «ερασιτεχνισμός δίνει τη θέση του στον επαγγελματισμό και την αξιοπιστία» και ότι «η Συνεργατική είχε πολύ συγκεκριμένους στόχους ανά τρίμηνο τους οποίους πετύχαινε».

Χτες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χάλασε την εικόνα που πάσχιζε να κτίσει ο Υπουργός Οικονομικών περιφερόμενος σε κανάλια και πρωτοσέλιδα και πάλι με δύο λέξεις. «Κακή διακυβέρνηση». Η Επιτροπή έκανε λόγο για κακή διακυβέρνηση που δεν επέτρεψε στο ίδρυμα να επιβιώσει. Είπε δηλαδή με άλλα λόγια ότι γνωστοί και φίλοι του Υπουργού και της Κυβέρνησης που διορίστηκαν προφανώς με αυτά τα κριτήρια, διαχειρίζονταν για έξι χρόνια το Συνεργατισμό, για να καταλήξουν σήμερα να επιδοτούν άλλη Τράπεζα και να χαρίσουν την περιουσία του.

Ο κ. Χάρης Γεωργιάδης διαβεβαίωνε μάλιστα το Μάρτη του 2018 ότι «ο Συνεργατισμός δεν πωλείται». Όντως τελικά, ο Συνεργατισμός δεν πωλήθηκε. Ο Συνεργατισμός διαλύθηκε από την Κυβέρνηση Αναστασιάδη- Συναγερμού φεσώνοντας το κράτος και τους πολίτες με δισεκατομμύρια ζημιές.

Είναι εξόφθαλμο ότι η κοινωνία αντιλαμβάνεται τις πολιτικές ευθύνες της Κυβέρνηση Αναστασιάδη – Συναγερμού για το οικονομικό έγκλημα που έχει συντελεστεί. Αντιλαμβάνεται από το αποτέλεσμα την αποτυχημένη θεραπεία που επέβαλαν στο τραπεζικό σύστημα αλλά και στην οικονομία ευρύτερα, καθώς και για την προκλητική επιμονή τους στην ίδια αποτυχημένη συνταγή. Συνταγή που συνεχίζει να εξυπηρετεί τους ελάχιστους προνομιούχους σε βάρος των υπολοίπων και η οποία συντηρεί τους σοβαρούς κινδύνους για την οικονομία και την κοινωνία.

Για το οικονομικό έγκλημα που έχει συντελεστεί από την Κυβέρνηση Αναστασιάδη – Συναγερμού, χρειάζεται να γίνει ολοκληρωμένη και ανεξάρτητη διερεύνηση για να αποδοθούν πιθανές ποινικές και άλλες ευθύνες. Η Κυβέρνηση ας μην επιχειρήσει να αποπροσανατολίσει διατάζοντας μια έρευνα που θα στοχεύει να ελέγξει τις ευθύνες των οποιωνδήποτε άλλων εκτός από τις δικές της.

Σε ότι αφορά δε τις πολιτικές ευθύνες, οι πολίτες ήδη γνωρίζουν: οι κυβερνώντες διέλυσαν το Συνεργατισμό, κοινωνικοποίησαν τις ζημιές και ιδιωτικοποίησαν τα κέρδη.”