ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση στην αντιμετώπιση της διαφθοράς παίρνει απροβίβαστο

Η κυβέρνηση Αναστασιάδη-Συναγερμού στην αντιμετώπιση της διαφθοράς παίρνει απροβίβαστο, αναφέρει το ΑΚΕΛ, σε ανακοίνωση για την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Διαφθοράς

Η 9η Δεκεμβρίου έχει καθοριστεί από τον ΟΗΕ ως Παγκόσμια Ημέρα κατά της Διαφθοράς. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού, κάθε χρόνο, πέραν του ενός τρισεκατομμυρίου δολάρια αλλάζει χέρια με τη μορφή δωροδοκιών ενώ υπολογίζεται ότι πέραν των δυόμισι τρισεκατομμυρίων υποκλέβεται μέσω της διαφθοράς. Πρόκειται για το 5% του Παγκόσμιου ΑΕΠ.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις και εκθέσεις διεθνών οργανισμών όπως η Παγκόσμια Τράπεζα και ο ΟΟΣΑ, η διαφθορά και στην Κύπρο έχει χειροτερεύσει τα τελευταία χρόνια.

Στην πρόσφατη έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας για τους δείκτες διακυβέρνησης, η κυβέρνηση Αναστασιάδη καταγράφει διολίσθηση στους βασικούς δείκτες. Στο δείκτη για το Κράτος Δικαίου η Κύπρος υποχώρησε από την 35η θέση το 2012, στην 43η το 2017 και στον Έλεγχο της Διαφθοράς από την 32η, στην 46η.

Μετά από την Παγκόσμια Τράπεζα, ο ΟΟΣΑ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με ξεχωριστές έρευνες τους κατατάσσουν την Κυπριακή Δημοκρατία ανάμεσα στις χώρες των οποίων οι πολιτικές παραχώρησης διαβατηρίων είναι ψηλού κινδύνου, δηλαδή μπορούν να τύχουν εκμετάλλευσης από άτομα για ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Την ίδια στιγμή, επανειλημμένα δημοσιεύματα στον διεθνή Τύπο αναφέρουν την Κύπρο ως χώρα ξεπλύματος μαύρου χρήματος.

Σε όλα αυτά, η κυβέρνηση Αναστασιάδη-Συναγερμού, σιωπά και κωφεύει. Όχι μόνο αδιαφορεί για την κατάσταση, αλλά με τις πράξεις και τις αποφάσεις της χειροτερεύει την κατάσταση. Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν είχε ποτέ ξανά μια κυβέρνηση που να λειτουργεί με τέτοια απαξίωση προς τους θεσμούς και να φτάνει μέχρι του σημείου να υπερασπίζεται στο δικαστήριο τον καταδικασθέντα για διαφθορά τέως Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα που η ίδια διόρισε.

Αποτελεί δυστύχημα για τους πολίτες και για την Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά η πραγματικότητα βοά. Η κυβέρνηση Αναστασιάδη-Συναγερμού στην αντιμετώπιση της διαφθοράς παίρνει απροβίβαστο.