ΑΚΕΛ: Η Κυβέρνηση ροκανίζει το χρόνο εις βάρος δικαιούχων σύνταξης χηρείας

Σε ανακοίνωση του το ΑΚΕΛ αναφέρει ότι η Κυβέρνηση ροκανίζει το χρόνο εις βάρος δικαιούχων σύνταξης χηρείας.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, επικαλούμενος συνταγματικά προβλήματα, αποφάσισε την αναφορά του νόμου για την παραχώρηση σύνταξης χηρείας στους άνδρες, στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Για το ΑΚΕΛ, το σημαντικότερο συνταγματικό πρόβλημα που προκύπτει είναι η μεγάλη ανισότητα που δημιουργεί το κυβερνητικό νομοσχέδιο με το οποίο δικαιούχοι σε σύνταξη χηρείας είναι μόνο οι άνδρες των οποίων η σύζυγος απεβίωσε κατά ή μετά την 1/1/2018.

Ο κ. Αναστασιάδης στέλνει σε αναφορά στο Ανώτατο Δικαστήριο το νόμο αφού σε αυτόν ενσωματώθηκε η τροπολογία του ΑΚΕΛ και του Κινήματος Οικολόγων, η οποία αίρει την αδικία και διασφαλίζει τη συνταγματική αρχή της ίσης μεταχείρισης παραχωρώντας σύνταξη χηρείας σε όλους τους άνδρες που πληρούν τα κριτήρια, ανεξαρτήτως του πότε απεβίωσε η σύζυγος τους.

Η απόφαση του προέδρου Αναστασιάδη προκαλεί, επίσης, περαιτέρω καθυστέρηση στη ρύθμιση του ζητήματος ροκανίζοντας το χρόνο σε βάρος όλων των δικαιούχων που έχουν ανάγκη την σύνταξη χηρείας.

Είναι με λύπη που διαπιστώνουμε για άλλη μια φορά ότι ο κ. Αναστασιάδης δεν λαμβάνει υπόψη ούτε τη βούληση της συντριπτικής πλειοψηφίας των κοινοβουλευτικών κομμάτων, αλλά ούτε και της κοινωνίας.

Παρά τη διαφωνία μας με την ιδεολογικό-πολιτική φιλοσοφία της κυβέρνησης Αναστασιάδη και την εμμονή της να προωθήσει μια ρύθμιση η οποία διατηρεί τις ανισότητες και τη διάκριση σε βάρος πολλών χήρων ανδρών, σεβόμαστε το δικαίωμα του Προέδρου για αναφορά του οποιουδήποτε νόμου.

Γι΄ αυτό θα αναμένουμε την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, η οποία ευελπιστούμε ότι θα βασίζεται στη συνταγματική αρχή της ίσης μεταχείρισης και θα αίρει τις όποιες διακρίσεις.