ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση να τοποθετηθεί επίσημα για την αποστολή πολεμικού υλικού στην Ουκρανία

ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση να τοποθετηθεί επίσημα για την αποστολή πολεμικού υλικού στην Ουκρανία

Το ΑΚΕΛ καλεί την κυβέρνηση να τοποθετηθεί επίσημα σε σχέση με τα δημοσιεύματα στον Τύπο που μιλούν για απαίτηση των ΗΠΑ προς την Κύπρο για να τους παραχωρηθούν τα ρωσικά όπλα της Εθνικής Φρουράς προκειμένου να ενισχύσουν περαιτέρω στρατιωτικά την Ουκρανία. Το ζήτημα είναι εξαιρετικά σοβαρό και δεν μπορεί να μένει αιωρούμενο από πλευράς κυβέρνησης. Υπενθυμίζουμε ότι ο Υπουργός Εξωτερικών ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπή Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων στις 8 Μαρτίου 2022 είχε αποκλείσει το ενδεχόμενο αποστολής στρατιωτικού εξοπλισμού στην Ουκρανία.

Το ΑΚΕΛ εκφράζει την κάθετη αντίθεση του στην ικανοποίηση του αιτήματος των ΗΠΑ και στην αποστολή πολεμικού υλικού στην Ουκρανία. Η εμπλοκή της Κύπρου στην στρατιωτική αντιπαράθεση στην Ουκρανία ούτε συμβάλλει στην ειρήνη και τον τερματισμό της αιματοχυσίας, ούτε προστατεύει τα συμφέροντα της χώρας μας. Επισημαίνουμε επίσης ότι την ώρα που τα δημοσιεύματα παρουσιάζουν την κυβέρνηση Συναγερμού έτοιμη να ικανοποιήσει τέτοιες αξιώσεις των ΗΠΑ, η Τουρκία, η κατοχική δύναμη, έχει αναγορευθεί με τις ευλογίες και των ΗΠΑ, σε «ειρηνοποιό δύναμη» στο Ουκρανικό, παρόλο που αρνείται να εφαρμόσει οποιεσδήποτε κυρώσεις ενάντια στη Ρωσία.

Το ΑΚΕΛ επαναλαμβάνει ότι ο δρόμος της στρατιωτικής κλιμάκωσης θα έχει ολέθριες συνέπειες για το λαό της Ουκρανίας που υπόκειται τη ρωσική εισβολή, αλλά και συνολικά για την Ευρώπη και τον κόσμο.