ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση επιχειρεί να στραγγαλίσει την ΑΗΚ βάζοντας χέρι στο αποθεματικό της

Σε δήλωση του ο εκπρόσωπος τύπου του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, για τον προϋπολογισμό της ΑΗΚ, ανέφερε ότι η  κυβέρνηση επιχειρεί να στραγγαλίσει την ΑΗΚ βάζοντας χέρι στο αποθεματικό της.

Ο κ. Στεφάνου ανέφερε:

Από τη συζήτηση σήμερα του Προϋπολογισμού της ΑΗΚ στην Επιτροπή Οικονομικών στη Βουλή προέκυψαν δύο βασικά συμπεράσματα:

Πρώτο συμπέρασμα είναι ότι οι πολίτες πληρώνουν ακριβά το ηλεκτρικό ρεύμα εξαιτίας λανθασμένων αποφάσεων και ενεργειών της κυβέρνησης στο θέμα της έλευσης φυσικού αερίου για ηλεκτροπαραγωγή. Παρότι η κυβέρνηση είχε εξαγγείλει ότι το 2015 θα πωλούσαμε φυσικό αέριο, σήμερα έχουμε 2019 και ακόμα δεν έχουμε τίποτε. Και από ότι φαίνεται, με τις όλες διαδικασίες που ακολουθούνται, δεν θα υλοποιηθεί ούτε ο στόχος για έλευση φυσικού αερίου για σκοπούς ηλεκτροπαραγωγής το 2020. Αντιλαμβάνεστε ότι από την στιγμή που η παραγωγή ηλεκτρισμού στηρίζεται στο πετρέλαιο και το μαζούτ, η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος θα παραμείνει ψηλή.

Το δεύτερο συμπέρασμα είναι ότι, ενώ βρισκόμαστε σε ένα πολύ κρίσιμο μεταίχμιο σε σχέση με την ηλεκτροπαραγωγή και η Α.Η.Κ θα πρέπει να κάνει σοβαρές επενδύσεις για να είναι βιώσιμη στον ανταγωνισμό, η κυβέρνηση έρχεται στην ουσία να στραγγαλίσει την Α.Η.Κ, βάζοντας χέρι στο αποθεματικό της με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Αυτή η πρόθεση της κυβέρνησης δεν θα επιτρέψει στην Α.Η.Κ να κάνει τις αναγκαίες επενδύσεις στο χώρο της ηλεκτροπαραγωγής και να μπορέσει η Α.Η.Κ να διεισδύσει στο χώρο των Α.Π.Ε. Με αυτή την απόφαση της κυβέρνησης διαφωνεί ακόμη και το διορισθέν από την κυβέρνηση Διοικητικό Συμβούλιο. Θα πρέπει η κυβέρνηση να αλλάξει την απόφαση της αλλιώς θα εγκληματήσει σε βάρος της Α.Η.Κ, θα εγκληματήσει σε βάρος των πολιτών, θα εγκληματήσει σε βάρος της Κύπρου.