ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση επιμένει στη λογική των κρατικών εγγυήσεων προς τις τράπεζες.

Η κυβέρνηση επιμένει στη λογική των κρατικών εγγυήσεων προς τις τράπεζες, ανέφερε σε δήλωσή του ο εκπροσώπος Τύπου του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου για τα κυβερνητικά νομοσχέδια

Δεν μπορούμε να εκφέρουμε άποψη σχετικά με τα νομοσχέδια που ανακοίνωσε η κυβέρνηση επειδή δεν έχουν αποσταλεί στη Βουλή και δεν τα κατέχουμε. Χωρίς να μελετήσουμε κάτι -πόσω δε μάλλον για τόσο σοβαρά έγγραφα- δεν μπορούμε να τοποθετηθούμε. Επειδή, όμως, η κυβέρνηση όλο αυτό το διάστημα δήλωνε ότι διαβουλεύεται με τα κόμματα, ξεκαθαρίζουμε ότι με το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης δεν έκανε καμία διαβούλευση ή διάλογο. Με άλλα κόμματα μπορεί να έκανε διαβούλευση για να εξασφαλίσει κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Το ΑΚΕΛ από την αρχή της κρίσης υποστηρίζει ότι τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις θα πρέπει να στηριχθούν από το κράτος για να μπορέσουν να επιβιώσουν. Δεν μπορούμε όμως να γνωρίζουμε αν το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για στήριξη επιχειρήσεων κινείται προς την ορθή κατεύθυνση.

Σχετικά με τις κρατικές εγγυήσεις για δανειοδότηση των επιχειρήσεων διαμέσου των τραπεζών, υπενθυμίζουμε ότι το ΑΚΕΛ κατέθεσε συγκεκριμένη πρόταση για εύκολο και χαμηλότοκο δανεισμό έξω από τους μηχανισμούς των τραπεζών. Παρόμοιος μηχανισμός εφαρμόζεται στην Ελλάδα. Η κυβέρνηση επιμένει στη λογική των κρατικών εγγυήσεων προς τις τράπεζες.

Σε ό,τι αφορά στην πρόταση για τα ενοίκια, αυτό που πρώτιστα σημειώνουμε είναι ότι η κυβέρνηση έστω και αργοπορημένα -και κατόπιν πολλών πιέσεων από το ΑΚΕΛ, αλλά και από άλλα κόμματα και οργανωμένα σύνολα- φέρνει πρόταση. Είναι κι αυτό ένα βήμα, το οποίο όμως θα πρέπει να κριθεί από το περιεχόμενο.