ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση ενδιαφέρεται μόνο για τις εντυπώσεις

Η κυβέρνηση ενδιαφέρεται μόνο για τις εντυπώσεις, αναφέρει σε γραπτή ανακοίνωση το ΑΚΕΛ για τη διαιτησία που ζητά το Ισραήλ για το κοίτασμα «Αφροδίτη»:

“Μας προκαλούν ιδιαίτερη ανησυχία οι εντεινόμενες αντιδράσεις από πλευράς του Ισραήλ για την ανάπτυξη του κοιτάσματος «Αφροδίτη», του μόνου μέχρι στιγμής πιστοποιημένου κοιτάσματος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Οι πρόσφατες δηλώσεις του Ισραηλινού Υπουργού Ενέργειας ότι μετά από επτά χρόνια συζητήσεων δεν έχουμε καταλήξει σε μια συμφωνία συνεκμετάλλευσης και ότι θα προσφύγουμε σε διαιτησία είναι ενδεικτικές της αποτυχίας και της αδυναμίας της κυβέρνησης του Νίκου Αναστασιάδη να κάνει όλα όσα απαιτούνται για την ανάπτυξη του κοιτάσματος.

Για πέντε ολόκληρα χρόνια η κυβέρνηση Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ το μόνο που κάνει είναι δηλώσεις και εξαγγελίες για την ανάπτυξη του κοιτάσματος. Εξήγγειλε πώληση του φυσικού αερίου σε διεθνείς αγορές, στη συνέχεια εξήγγειλε πώλησή του στην Αίγυπτο, ακολούθως εξήγγειλε πώλησή του στην Ιορδανία, μετά λέχθηκε ότι θα το φέρει με αγωγό στην Κύπρο για ηλεκτροπαραγωγή, ενώ πρόσφατα η κυβέρνηση δηλώνει ότι βρίσκεται πολύ κοντά στη πώλησή του στα τερματικά της Αιγύπτου και από εκεί στις διεθνείς αγορές.

Την ίδια αλλοπρόσαλλη και αντιφατική πολιτική εφάρμοσε η κυβέρνηση και σε ό,τι αφορά τις σχέσεις της με το Ισραήλ. Για πέντε χρόνια και με κάθε ευκαιρία η κυβέρνηση οργανώνει φιέστες, διαφημίζει τις επαφές της με το Ισραήλ, αλλά σ’ αυτές δεν κατάφερε να υλοποιήσει το πιο βασικό: Να υπογράψει, δηλαδή, μια συμφωνία με την κυβέρνηση της γειτονικής χώρας η οποία να ρυθμίζει τα ζητήματα για την ανάπτυξη των κοιτασμάτων που βρίσκονται στα σύνορα των δύο ΑΟΖ.

Στο παρελθόν καλέσαμε την κυβέρνηση να προβληματιστεί από τις αντιδράσεις στο Ισραήλ και να δράσει αποφασιστικά και προληπτικά. Αντί αυτού η κυβέρνηση συνέχισε την γνωστή της τακτική: Να αξιοποιεί το Φυσικό αέριο μόνο επικοινωνιακά και να προσπαθεί να κερδίσει εντυπώσεις. Για την κυβέρνηση Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ προφανώς αυτό που μετρά είναι οι εντυπώσεις και όχι η ουσία.”