ΑΚΕΛ: Η Κυβέρνηση διατάσσει έρευνες και εξαγγέλλει αλλαγές αλλά καμία αλλαγή δεν είδαμε

Η Κυβέρνηση διατάσσει έρευνες και εξαγγέλλει αλλαγές αλλά καμία αλλαγή δεν είδαμε αναφέρει σε ανακοίνωση για τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας, το ΑΚΕΛ.

Η ανακοίνωση:

Το περιστατικό κακοποίησης 19μηνου παιδιού έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά τέτοιων υποθέσεων που συγκλόνισαν την κυπριακή κοινωνία τα τελευταία χρόνια. Ανθρώπινες τραγωδίες που δυστυχώς δεν εντοπίζονται από τις κρατικές υπηρεσίες, αλλά έρχονται στο φως τυχαία και συνήθως όταν είναι ήδη αργά. Τραγωδίες που αντί να ελαχιστοποιούνται, πληθαίνουν.

Οι ίδιες συζητήσεις έγιναν και πέρσι στην περίπτωση του αδικοχαμένου 14χρονου Στυλιανού, στην περίπτωση του θανάτου μια κοπέλας που ήταν θύμα σεξουαλικής κακοποίησης από την παιδική της ηλικία, όταν μια ηλικιωμένη γυναίκα πέθανε αβοήθητη στο δρόμο, όταν μια μητέρα πέθανε από εξαθλίωση μπροστά στα μάτια του 5χρονου γιου της, όταν είδαμε εικόνες παιδιών να κοιμούνται στο πάτωμα σε στέγη ανηλίκων.

Κάθε φορά που ένα τέτοιο περιστατικό έρχεται στην επιφάνεια, η κυβέρνηση διατάσσει έρευνες και εξαγγέλλει αλλαγές στις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας. Μέχρι σήμερα όμως, καμιά ουσιαστική αλλαγή δεν έγινε στις ΥΚΕ. Τι έχει υλοποιηθεί μέχρι σήμερα; Ως πότε θα κάνει διαπιστώσεις και εξαγγελίες η κυβέρνηση;

Είναι πέρα για πέρα φανερό ότι οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας αντιμετωπίζουν σοβαρά ζητήματα στελέχωσης, κατάρτισης των λειτουργών τους, ορθού καταμερισμού του όγκου εργασίας, ενίσχυση τους με λειτουργούς συγκεκριμένων ειδικοτήτων. Είναι επίσης φανερό ότι οι υφιστάμενες δομές παιδικής προστασίας δεν είναι επαρκείς και ικανοποιητικές.

Το Νοέμβρη του 2019 το ΑΚΕΛ έδωσε στη δημοσιότητα μια ολοκληρωμένη δέσμη εισηγήσεων για τον εκσυγχρονισμό των ΥΚΕ. Αυτές τις εισηγήσεις θα θέσουμε ξανά ενώπιον της αρμόδιας Υπουργού και την ερχόμενη Δευτέρα κατά την προγραμματισμένη συνάντησή μας.