ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση αποτυγχάνει συστηματικά στην καταπολέμηση της διαφθοράς

Η κυβέρνηση Αναστασιάδη- ΔΗΣΥ αποτυγχάνει συστηματικά στην καταπολέμηση της διαφθοράς και στην περιβαλλοντική πολιτική, τόνισε σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος τύπου του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου.

Οκτώ προειδοποιητικές επιστολές, μία αιτιολογημένη γνώμη και μία παραπομπή στο Δικαστήριο της ΕΕ αποφάσισε η Κομισιόν σε βάρος της Κύπρου, λόγω της κυβερνητικής αποτυχίας να μεταφέρει έγκαιρα και σωστά μια σειρά από ευρωπαϊκές οδηγίες.

Ξεχωρίζουμε δύο κεφαλαιώδη ζητήματα στα οποία συστηματικά αποτυγχάνει η κυβέρνηση Αναστασιάδη- ΔΗΣΥ εκθέτοντας τη χώρα μας πανευρωπαϊκά και διεθνώς: Στην καταπολέμηση της διαφθοράς και στην περιβαλλοντική πολιτική.

Η Κύπρος λοιπόν καταγγέλλεται ότι δεν έχει μεταφέρει την 5η Οδηγία για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Με άλλα λόγια, σε μια περίοδο που η Κύπρος καταγγέλλεται διεθνώς ως πλυντήριο βρώμικου χρήματος και ως βιομηχανία πώλησης διαβατηρίων, η κυβέρνηση δεν πράττει ούτε τα στοιχειώδη, να κλείσει δηλαδή τα νομοθετικά κενά, με αποτέλεσμα να αμαυρώνει περαιτέρω τη χώρα μας.

Στη δε περιβαλλοντική πολιτική, η Κύπρος εκτίθεται λόγω της αδράνειας της κυβέρνησης όσο αφορά στο εθνικό πρόγραμμα ελέγχου της ατμοσφαιρικής ρύπανσης καθώς και στην κρίσιμη οδηγία για εκτίμηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων πριν την έγκριση κάθε δημόσιου ή ιδιωτικού έργου. Ας μη διερωτώνται λοιπόν οι πολίτες πώς ξεφυτρώνουν παράνομες και αντιπεριβαλλοντικές αναπτύξεις σε όλη την Κύπρο, πώς παρακάμπτονται διαδικασίες και έλεγχοι για χάρη ισχυρών ιδιωτικών συμφερόντων.

Αφού οι κυβερνώντες δεν εισακούουν τις απαιτήσεις και τις προσδοκίες των πολιτών για αυτά τα θέματα, αφού δεν λαμβάνουν υπόψη τις προτάσεις της αντιπολίτευσης, ας συμμορφωθούν τουλάχιστον με ευρωπαϊκές υποχρεώσεις.