ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση Αναστασιάδη-Συναγερμού έχει οδηγήσει την υγεία σε τραγική κατάσταση

Δήλωση Εκπροσώπου Τύπου ΑΚΕΛ Στέφανου Στεφάνου σχετικά με τα στοιχεία της Eurostat  για το κόστος της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στην Κύπρο

Τραγική αποτυχία της κυβέρνησης να διασφαλίσει την ελεύθερη πρόσβαση στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη

Τα στοιχεία που δίνει η έρευνα της Eurostat για το κόστος της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στην Κύπρο δίνουν ακόμη μία θλιβερή πρωτιά στην Κύπρο και στην κυβέρνηση Αναστασιάδη-Συναγερμού. Εκτός από πρωταθλήτρια στην αύξηση της ανισότητας και του ποσοστού που βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειας, η Κύπρος κατέχει επίσης το ψηλότερο ποσοστό νοικοκυριών που αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρές δυσκολίες για να αντεπεξέλθουν στο κόστος της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης με σχεδόν 40%.

Ακόμη δραματικότερη είναι η εικόνα εάν συνυπολογιστούν και όσοι αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσκολίες. Σε αυτή την περίπτωση, το ποσοστό των νοικοκυριών ξεπερνά το 90%. Η κυβέρνηση Αναστασιάδη-Συναγερμού έχει οδηγήσει την υγεία στην τραγική κατάσταση που εννέα στα δέκα νοικοκυριά αντιμετωπίζουν σοβαρές ή πολύ σοβαρές δυσκολίες με το κόστος της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

Αυτή η εικόνα φανερώνει την τραγική αποτυχία της κυβέρνησης να διασφαλίσει την ελεύθερη πρόσβαση στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε όλους του πολίτες της Δημοκρατίας. Φανερώνει επίσης πόσο επάναγκες είναι να εφαρμοστεί επιτέλους του Γενικό Σχέδιο Υγείας που θα διασφαλίζει το δικαίωμα πρόσβασης στην υγεία ανεξάρτητα από την οικονομική επιφάνεια του κάθε ενός.

Η κυβέρνηση έχει την μεγάλη ευθύνη να υλοποιήσει όσα προνοούνται από τους νόμους που ψήφισε η Βουλή για το ΓΕΣΥ και προς αυτή την κατεύθυνση οφείλει με αποφασιστικότητα να κινηθεί.

Είναι προφανές ότι η κοινωνία δεν αντέχει άλλο.