ΑΚΕΛ: Η κρισιμότητα των στιγμών επιβάλλει επίδειξη συναίνεσης και ενότητας απ’ όλους

Γραπτή δήλωση Ελένης Μαύρου, μέλος Π.Γ. ΑΚΕΛ

Λίγες μέρες πριν την κρίσιμη Διάσκεψη της Ελβετίας παρακολουθούμε με λύπη μας, μια επίμονη προσπάθεια διαστρέβλωσης και δαιμονοποίησης της διαδικασίας που έχει συμφωνηθεί και κατ΄επέκταση της ίδιας της προσπάθειας επίλυσης του Κυπριακού και επανένωσης της χώρας μας.

Επανειλημμένα έχει λεχθεί ότι το κοινό έγγραφο δεν είναι έγγραφο-πρόταση επί της ουσίας του θέματος της ασφάλειας και των εγγυήσεων αλλά ένα έγγραφο-οδηγός. Στο έγγραφο που κατατέθηκε υπάρχουν αρκετά θετικά στοιχεία, υπάρχουν και κάποια στοιχεία που είναι αρνητικά στα οποία η πλευρά μας πρέπει να τοποθετηθεί σαφώς.

Η ουσία όμως του θέματος της ασφάλειας και των εγγυήσεων θα κριθεί στην Ελβετία, στο διαπραγματευτικό τραπέζι, και εκεί θα πρέπει να επικεντρώσουμε την προσοχή μας. Άλλωστε, τη δική μας πλευρά δεσμεύουν μόνο οι θέσεις που θα καταθέσουμε και όχι ένα προπαρασκευαστικό έγγραφο.

Για μας ως ΑΚΕΛ, τα ζητήματα ασφάλειας είναι εξαιρετικά σημαντικά. Και έχουμε επανειλημμένα καταστήσει σαφές ότι δεν υπάρχει περίπτωση να δεχθούμε επεμβατικά ή εγγυητικά δικαιώματα από την Τουρκία ή την παραμονή τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων.

Όταν όμως έρχονται πολιτικοί αρχηγοί και στη βάση δημοσιογραφικών πληροφοριών κτίζουν σενάρια που αποπροσανατολίζουν και καλλιεργούν φοβικά σύνδρομα είναι φυσικό να γεννιούνται ερωτηματικά για τις προθέσεις του καθενός και την προσήλωση μας στην προσπάθεια εξεύρεσης λύσης.

Η κρισιμότητα των στιγμών επιβάλλει επίδειξη σύνεσης, συναίνεσης και ενότητας απ’ όλους. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε στις όποιες εκλογικές ή άλλες σκοπιμότητες να μπουν εμπόδια στην προσπάθεια απελευθέρωσης και επανένωσης του τόπου μας.