ΑΚΕΛ: Η κοινωνία απαιτεί από την κυβέρνηση λύσεις στο πρόβλημα της στέγασης

Δήλωση Εκπροσώπου Τύπου ΑΚΕΛ Στέφανου Στεφάνου για το πρόβλημα της στέγασης και τις εξαγγελίες της Κυβέρνησης

«Η κοινωνία απαιτεί λύσεις στο τεράστιο πρόβλημα της στέγασης.

Οι εξαγγελίες που έκανε η κυβέρνηση παραμονές των ευρωεκλογών έμειναν αυτό που ήταν: προεκλογικό πυροτέχνημα.

Η πραγματικότητα όμως για πολλούς Κύπριους είναι δραματική. Τα δυσβάστακτα ενοίκια, οι πολιτικές των τραπεζών, η κατάργηση από την κυβέρνηση σειράς στεγαστικών σχεδίων, εμποδίζουν δεκάδες χιλιάδες Κύπριους –και πρώτα από όλα νέους και νέα ζευγάρια- να αποκτήσουν στέγη. Χιλιάδες άλλοι θα δυσκολευτούν να κρατήσουν τα σπίτια τους γιατί οι τράπεζες με την ευλογία της κυβέρνησης ετοιμάζουν κύμα μαζικών εκποιήσεων. Ήδη, εμφανίστηκε το φαινόμενο των αστέγων και στην Κύπρο.

Η πρωτοβουλία της Κοινωνικής Πλατφόρμας «Στέγη για όλους» να παρουσιάσει χθες επεξεργασμένες προτάσεις για το στεγαστικό είναι η απάντηση στην αδιαφορία της κυβέρνησης. Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις και τα κοινωνικά κινήματα που απαρτίζουν την Κοινωνική Πλατφόρμα «Στέγη για όλους» προτείνουν και διεκδικούν πολιτικές κοινωνικής στέγης και φοιτητικής στέγης, σχέδια επιδότησης ενοικίου, προγράμματα που αφορούν την ύπαιθρο, δημιουργία χώρων προσωρινής στέγασης, τροποποίηση του νόμου για τις εκποιήσεις και επαναφορά της κλιμακωτής φορολογικής ακίνητης ιδιοκτησίας ώστε να υπάρξουν πόροι για τη χρηματοδότηση της στεγαστικής πολιτικής.

Λύσεις υπάρχουν λοιπόν. Τεκμηριωμένες και ρεαλιστικές. Άλλα η κυβέρνηση Αναστασιάδη ούτε τις ακούει ούτε τις εφαρμόζει. Γιατί είναι μια κυβέρνηση που ακούει και αποφασίζει για τις τράπεζες και τα μεγάλα συμφέροντα κι όχι για την κοινωνία και τους μη προνομιούχους πολίτες.»