ΑΚΕΛ: Η κατάθεση συντεταγμένων για καθορισμό ΑΟΖ δεν σημαίνει συμφωνία για την ΑΟΖ

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου σε γραπτή του δήλωση έκανε αναφορά στην οριοθέτηση της ΑΟΖ.

Συγκεκριμένα όπως αναφέρει “η κατάθεση συντεταγμένων για καθορισμό ΑΟΖ δεν σημαίνει συμφωνία για την ΑΟΖ. Αποτελεί κατάθεση αυτού που διεκδικείς. Για να το αποκτήσεις χρειάζεται συμφωνία οριοθέτησης. Αυτό προβλέπει η Συνθήκη του ΟΗΕ για το δίκαιο της θάλασσας. Στη συγκεκριμένη περίπτωση για να οριοθετηθεί η ΑΟΖ βορείως της Κυπριακής Δημοκρατίας χρειάζεται σχετική συμφωνία με την Τουρκία”.

“Η κατάθεση συντεταγμένων δεν είναι αφ’ εαυτής αρνητική ενέργεια. Πλην όμως έχει σημασία η χρονική συγκυρία που γίνεται αυτή η ενέργεια για την οποία πρέπει να υπολογιστούν οι πολιτικές προεκτάσεις. Ο κ. Αναστασιάδης, αντί να επικεντρωθεί στις προσπάθειες για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, όπως ζητά ο ΓΓ του ΟΗΕ, προσπαθεί να προσεγγίσει επικίνδυνες θέσεις του Ν. Παπαδόπουλου στέλλοντας λανθασμένα μηνύματα στη διεθνή κοινότητα ως προς τις πραγματικές του προθέσεις” σημειώνει ο κ. Στεφάνου.

Παράλληλα τονίζει πως “οι πολίτες καταλαβαίνουν ότι η ανακίνηση αυτού του θέματος από την κυπριακή κυβέρνηση τρεις μήνες πριν τις Προεδρικές Εκλογές, είναι ενέργεια που στοχεύει απλά στη δημιουργία εντυπώσεων και στην καλλιέργεια ψευδαισθήσεων”.

“Είναι ξεκάθαρο ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να εισέλθει καν σε διάλογο με την Κυπριακή Δημοκρατία την οποία και δεν αναγνωρίζει. Η διευθέτηση αυτού του σημαντικού ζητήματος μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την επίλυση του Κυπριακού” επισημαίνει.

Την ίδια στιγμή αναφέρει πως “η προεκλογική ενέργεια της κυβέρνησης δεν μπορεί να αποτελεί δικαίωση της εξωπραγματικής θέσης του Ν. Παπαδόπουλου περί συμφωνίας με την Τουρκία για την ΑΟΖ πριν την εφαρμογή της λύσης. Αυτή η θέση του Ν. Παπαδόπουλου οδηγεί στη διαιώνιση της κατοχής, η οποία τραυματίζει και δεν διασφαλίζει κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας”.

“Σημειώνουμε ότι η Ελλάδα με την Τουρκία, που αλληλοαναγνωρίζονται ως κράτη, συζητούν για τέσσερις δεκαετίες και δεν έχουν καταφέρει να συμφωνήσουν για την οριοθέτηση ΑΟΖ” καταλήγει.