ΑΚΕΛ: Η ευθύνη για ό,τι προκύψει θα είναι αποκλειστικά του κ. Αναστασιάδη

Σε γραπτή του δήλωση ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ. Στέφανος Στεφάνου αναφέρει δύο βασικά ζητήματα σε σχέση με το έγγραφο που κατάθεσε ο Γ.Γ. του ΟΗΕ στο δείπνο.

Το πρώτο, όπως αναφέρει η ανακοίνωση, είναι “γιατί ο κ. Αναστασιάδης δεν επέμενε στη συζήτησή του, αφού το έγγραφο αφορούσε την εφαρμογή της λύσης και την κατάργηση των εγγυήσεων και των επεμβατικών δικαιωμάτων;
Η δικαιολογία που έδωσε ο κ. Αναστασιάδης ότι υπήρχε ένταση στη συζήτηση, αποδεικνύει ότι στο δείπνο δεν εξάντλησε και δεν αξιοποίησε κάθε δυνατότητα είτε για να υποχρεωθεί η Τουρκία να συζητήσει είτε να εκτεθεί για την αδιαλλαξία της. Αντ’ αυτού η Τουρκία έφυγε από το Κρανς Μοντανά χωρίς ο ΟΗΕ και η ΕΕ να της επιρρίπτουν καμία ευθύνη.

Παράλληλα, το δεύτερο ζήτημα σύμφωνα με την ανακοίνωση του κ. Στεφάνου είναι ” γιατί ο κ. Αναστασιάδης δεν ενημέρωσε τις πολιτικές δυνάμεις για το περιεχόμενο του εγγράφου Γκουντέρες. Μήπως ο κ. Αναστασιάδης ήθελε να αποκρύψει το γεγονός της ύπαρξης του εγγράφου με το συγκεκριμένο περιεχόμενο; Συμφωνούμε ότι το Κυπριακό – και γενικά η διακυβέρνηση του τόπου – χρειάζεται υπευθυνότητα. Πόσο υπεύθυνο είναι όμως ο Πρόεδρος να συζητά το μέλλον της Κύπρου χωρίς καμιά διαβούλευση με κανένα; Η ευθύνη για ό,τι προκύψει θα είναι αποκλειστικά του κ. Αναστασιάδη”.

Επίσης σημειώνει ότι ο ΟΗΕ “έκαμε ξεκάθαρο πώς ο ίδιος προσεγγίζει την επόμενη μέρα του Κρανς Μοντανά. Επιθυμεί τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων από το σημείο που διακόπηκαν αξιοποιώντας το κεκτημένο που διαμορφώθηκε. Αυτή είναι και η θέση του ΑΚΕΛ”.

“Με τις θέσεις που υποστηρίζουν τόσο ο κ. Λιλλήκας όσο και ο κ. Ν. Παπαδόπουλος, αν αυτές υιοθετηθούν, η Κύπρος θα βρεθεί σε αντιπαράθεση με το Διεθνή Οργανισμό, θα προκληθεί οριστικό ναυάγιο στη διαπραγματευτική διαδικασία και έτσι θα διευκολυνθεί η Τουρκία να πετύχει τους στόχους της” καταλήγει.