ΑΚΕΛ: Η εμμονή στην εικόνα να μην μεταδοθεί και στα Υπουργεία

Η εμμονή στην εικόνα να μην μεταδοθεί και στα Υπουργεία, αναφέρει σε γραπτή ανακοίνωση, το ΑΚΕΛ.

Ο Υπουργός Εσωτερικών ανακοίνωσε τη δημιουργία «κοινωνικού δικτύου στήριξης του σχεδίου κτίΖΩ» παρουσιάζοντας ουσιαστικά ιδιωτικούς σπόνσορες του σχεδίου. Με αυτές τις οικονομικές χορηγίες θα μειωθεί ή θα απαλειφθεί εντελώς η οικονομική συνεισφορά των δικαιούχων. Σημειώνουμε ότι για πρώτη φορά το κράτος υποχωρεί από τη θέση ότι αποτελεί υποχρέωση του ίδιου του κράτους η στήριξη των εκτοπισμένων και προχωρεί με χορηγίες από ιδιωτικές εταιρείες.

Επιπρόσθετα απουσιάζει το πιο ουσιαστικό στοιχείο από όλα. Ποια θα είναι τα κριτήρια για την έγκριση επιπρόσθετης χορηγίας. Θα αποφασίζει ο Υπουργός στη βάση της δικής του αντίληψης για το ποιος είναι ευάλωτος και ποιος όχι; Θα εμπλακεί η Υπηρεσία Διαχείρισης Επιδομάτων Πρόνοιας; Θα υπάρχουν μετρήσιμα κριτήρια; Θα υπάρχουν αιτήσεις; Εάν το Υπουργείο θέλει να προχωρήσει με ταχύτητα η εφαρμογή του σχεδίου αυτά είναι που θα πρέπει να απαντήσει.

Η παραδοχή του Υπουργού ότι υπάρχουν πράγματι τραγικές περιπτώσεις ατόμων που δεν αντέχουν οικονομικά τη συνεισφορά επιβεβαιώνει τη θέση του ΑΚΕΛ ότι δεν έπρεπε να υπάρχει επιβάρυνση των δικαιούχων. Τότε όμως η Κυβέρνηση ισχυριζόταν ότι όλοι είχαν τη δυνατότητα να καλύψουν το ύψος της συνεισφοράς μέσω δανειοδότησης από τραπεζικά ιδρύματα.

Σε κάθε περίπτωση το ΑΚΕΛ θα συνεχίσει στην ίδια πορεία. Θα προσπαθούμε εποικοδομητικά να βελτιώσουμε το σχέδιο, στη βάση των αναγκών του προσφυγικού κόσμου, όπως πράξαμε σε ζητήματα όπως το ύψος της επιδότησης ενοικίου, τους χώρους στους οποίους θα ανεγερθούν οι νέες πολυκατοικίες και το δικαίωμα παραμονής των επηρεαζόμενων στις πολυκατοικίες που δεν θα κριθούν άμεσης επικινδυνότητας.