ΑΚΕΛ: Η διάνοιξη οδοφράγματος δεν μπορεί να αποτελέσει τη λύση του κυπριακού προβλήματος

Η διάνοιξη του όποιου οδοφράγματος δεν μπορεί να αποτελέσει τη λύση του κυπριακού προβλήματος, ανέφερε σε γραπτή δήλωσή της η Ελένη Μαύρου, ..για το οδόφραγμα Δερύνειας

Υπό το φως πληροφοριών ότι επίκειται τις επόμενες μέρες το άνοιγμα του οδοφράγματος της Δερύνειας, επανέρχεται από συγκεκριμένες πολιτικές δυνάμεις η άποψη ότι πρέπει να αναθεωρηθεί η σχετική συμφωνία λόγω των «πολιτικών και οικονομικών επιπτώσεων» που θα προκύψουν.

Παρότι το θέμα επανέρχεται κατά καιρούς, δεν έχουμε ακούσει από την κυβέρνηση σαφή τοποθέτηση επί του θέματος.

Δεν είναι όμως μόνο στο θέμα των οδοφραγμάτων που η κυβέρνηση δεν ξεκαθαρίζει τη θέση της αλλά και επί ουσιωδών ζητημάτων.

Στην κριτική, για παράδειγμα του ΑΚΕΛ, ότι ο Πρόεδρος για μια ακόμα φορά απέφυγε να κατονομάσει τη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία ως τη συμφωνημένη βάση λύσης, η απάντηση ήταν ότι αυτό καλύπτεται από την αναφορά στα ψηφίσματα του ΟΗΕ. Στις ανακοινώσεις όμως άλλων κομμάτων που χαιρετίζουν την απουσία της όποιας αναφοράς, ως ένδειξη προβληματισμού από την κυβέρνηση για αλλαγή της βάσης λύσης, δεν υπήρξε καμιά απάντηση.

Είναι κατανοητό από όλους ότι η διάνοιξη του όποιου οδοφράγματος δεν μπορεί να αποτελέσει τη λύση του κυπριακού προβλήματος. Ως ΑΚΕΛ όμως, έχουμε υποστηρίξει με συνέπεια την άποψη ότι κάθε ρωγμή στη διαχωριστική γραμμή εξυπηρετεί την προσπάθεια για επαναπροσέγγιση και συνεργασία των δύο κοινοτήτων και υποβοηθά τη βελτίωση των συνθηκών για εξεύρεση μιας συνολικής λύσης του προβλήματος.

Είναι η τουρκική κατοχή που παρεμποδίζει την ελεύθερη διακίνηση στον τόπο μας και η Κυπριακή Δημοκρατία δεν πρέπει να προβεί σε ενέργειες που αναιρούν αυτή την πραγματικότητα.