ΑΚΕΛ: Η απάθεια των κυβερνώντων για τη διαπλοκή στη δικαιοσύνη προκαλεί ερωτηματικά

Η αντιμετώπιση της διαφθοράς και της διαπλοκής αντιμετωπίζεται με συγκεκριμένες αποφάσεις και όχι με την απάθεια και τον ποντιοπιλατισμό, τόνισε σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος τύπου του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου.

H κοινωνία εμβρόντητη παρακολουθεί τα όσα καταγγέλλονται και τα όσα βγαίνουν στην επιφάνεια σε σχέση με τις σχέσεις Δικαστικής Εξουσίας, δικηγορικών γραφείων και τραπεζών. Τα όσα λέγονται και τα όσα καταγγέλλονται αναδεικνύουν το πρόβλημα διαφθοράς και διαπλοκής που υπάρχει στον τόπο μας, ένα γεγονός άλλωστε που καταγράφεται και διαπιστώνεται σε διεθνείς δείκτες οι οποίοι καταγράφουν ότι στα χρόνια της διακυβέρνησής Αναστασιάδη- Συναγερμού η κατάσταση έχει εκτραχυνθεί.

Η αντιμετώπιση της διαφθοράς και της διαπλοκής αντιμετωπίζεται με συγκεκριμένες αποφάσεις και ενέργειες και όχι με την απάθεια και τον ποντιοπιλατισμό που επιδεικνύει η κυβέρνηση Αναστασιάδη- Συναγερμού σε σχέση με τις καταγγελίες που έχουν γίνει, ακόμα και από τον ίδιο τον Γενικό Εισαγγελέα, τον Νομικό Σύμβουλο δηλαδή, της κυβέρνησης.

Αυτή η στάση των κυβερνώντων αναπόφευκτα και δικαιολογημένα προκαλεί ερωτηματικά. Γιατί διστάζει η κυβέρνηση μπροστά σε αυτή την απαράδεκτη κατάσταση να παρέμβει; Γιατί διστάζει να συζητήσει έστω για τρόπους και αποφάσεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχουν να κάνουν με τη διαπλοκή και τη διαφθορά; Τα ερωτήματα είναι έντονα έχοντας υπόψη ότι οι πολιτικές της κυβέρνησης ενισχύουν την αυθαιρεσία των τραπεζών καθώς και άλλων κατεστημένων.

Η δικαστική εξουσία είναι όντως ανεξάρτητη και όντως θα πρέπει να προστατεύεται η αρχή της διάκρισης των εξουσιών. Αυτό αναγνωρίζεται από όλους. Ανεξαρτησία όμως, δεν σημαίνει ότι πρέπει να είναι και ανεξέλεγκτη. Επιβάλλεται να δημιουργηθούν μηχανισμοί ελέγχου, τόσο εντός όσο και εκτός του δικαστικού συστήματος. Ο έλεγχος επιβάλλεται στην δημοκρατία ενός ευνομούμενου κράτους. Κανείς δεν είναι πέρα, πάνω και έξω από τον έλεγχο.

Ο ρόλος μεγαλοδικηγορικών γραφείων πρέπει επίσης να περιοριστεί και να τεθεί σε πλαίσια ελέγχου. Δεν μπορεί, για παράδειγμα, συγκεκριμένα δικηγορικά γραφεία για δεκαετίες ολόκληρες να είναι νομικοί σύμβουλοι ημικρατικών οργανισμών. Το ΑΚΕΛ πολλές φορές έχει καταγγείλει αυτό το γεγονός, πολλές φορές έχει καλέσει την κυβέρνηση να πάρει μέτρα για να σταματήσει αυτό το αρνητικό φαινόμενο που οδηγεί σε σχέσεις διαπλοκής. Δυστυχώς, και σε αυτό το θέμα η κυβέρνηση επέλεξε την σιωπή, την ανοχή και τη διαιώνιση της κατάστασης.

Σήμερα, πέρα από τα συμπεράσματα που όλοι οι πολίτες βγάζουν ή επιβεβαιώνουν από τα όσα καταγγέλλονται απαιτούνται συγκεκριμένες τομές. Και στις τομές η κυβέρνηση θα πρέπει να πρωταγωνιστήσει. Ρόλο ασφαλώς έχει και η Βουλή. Η Βουλή αναλαμβάνει τις ευθύνες της. Η κυβέρνηση κάποια στιγμή θα τις αναλάβει; Σε διαφορετική περίπτωση οι πολίτες θα μείνουν με τις διαπιστώσεις, και τα κατεστημένα του τόπου θα συνεχίσουν ανενόχλητα να πλήττουν ακόμα και στοιχειώδεις αρχές δικαίου και διαφάνειας.