ΑΚΕΛ: Η αντιμετώπιση της οριακής κατάστασης και της Τουρκίας απαιτεί καθαρές θέσεις και σταθερούς χειρισμούς

Η αντιμετώπιση της οριακής κατάστασης και της Τουρκίας απαιτεί καθαρές θέσεις και σταθερούς χειρισμούς, ανέφερε σε δήλωσή του, το μέλος του πολιτικού γραφείου του ΑΚΕΛ,  Χρίστος Χριστοφίδης, για τη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών και την 9η του Αυγούστου.

Αυτούσια η δήλωση:

Είμαστε σε μια οριακή καμπή για το Κυπριακό. Για να ανοίξει παράθυρο ευκαιρίας για σωστή λύση στο Κυπριακό, αλλά και για να αντιμετωπιστεί η κατοχική Τουρκία αποτελεσματικά, χρειάζονται σταθεροί και σοβαροί χειρισμοί.

Η αποενοχοποίηση της Τουρκίας και η εμβάθυνση της κατοχής και της διχοτόμησης που η Τουρκία επιχειρεί, οδηγούν σταθερά στην οριστικοποίηση της διχοτόμησης. Η πλευρά μας οφείλει να προσέλθει στη συνάντηση της 9ης Αυγούστου με πολιτική βούληση για ουσιαστική επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Ο καλύτερος τρόπος να το επιτύχει είναι να ξεκαθαρίσει με τον πλέον σαφή ότι η πλευρά μας είναι έτοιμη για συνέχιση των διαπραγματεύσεων από εκεί που έμειναν στο Κρανς Μοντανά, στη βάση του πλαισίου Γκουτέρες και με την ίδια διαδικασία. Να ξεκαθαρίσει ότι συζητά μόνο στη βάση διζωνικής, δικοινοτικής Ομοσπονδίας και απορρίπτει κατηγορηματικά τουρκικές προσεγγίσεις για λύσεις δύο κρατών και συνομοσπονδίας.

Η πρόταξη του ζητήματος του Φυσικού Αερίου από την τουρκοκυπριακή πλευρά, με απαράδεκτους μάλιστα τρόπους, περιπλέκει την προοπτική ουσιαστικής επανέναρξης των διαπραγματεύσεων. Τώρα η προσοχή όλων πρέπει να είναι πως υλοποιείται ο στόχος της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων. Είναι γνωστή η θέση ΑΚΕΛ για αντιπρόταση στην πρόταση Ακιντζί, που να δίνει κίνητρα για σωστή λύση και κίνητρα για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη μετά τη λύση του κυπριακού.

Αυτή τη στιγμή η προσοχή μας είναι επικεντρωμένη στην 9η Αυγούστου και πως θα η πλευρά μας θα πετύχει το καλύτερο αποτέλεσμα για το καλό της πατρίδας. Με αυτό το πνεύμα προσερχόμαστε στη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών με καθαρές και δημιουργικές θέσεις