ΑΚΕΛ: Η αδράνεια της Κυβέρνησης στα ζητήματα φοροδιαφυγής δεν είναι ανεκτή

Η αδράνεια της Κυβέρνησης στα ζητήματα φοροδιαφυγής δεν είναι ανεκτή, τονίζει σε γραπτή δήλωση η βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ελένη Μαύρου, για τη μεγάλη αύξηση των καθυστερημένων οφειλών προς το Τμήμα Φορολογίας.

Αυτούσια η ανακοίνωση:

Τα στοιχεία που κατέθεσε το Τμήμα Φορολογίας στη Βουλή για την κατάσταση των οφειλόμενων φόρων αμφισβητούν την φοροεισπρακτική ικανότητα του Κράτους. Την ώρα μάλιστα που η Βουλή στο παρελθόν έδωσε σειρά νομοθετικών εργαλείων για διευκόλυνση της όλης διαδικασίας.

Σύμφωνα με την έκθεση προόδου του Τμήματος Φορολογίας, οι οφειλές προς το φόρο έφτασαν στα 2,59 δισ. ευρώ, σε σύγκριση με 2,28 δισ. ευρώ, μόλις το προηγούμενο τρίμηνο του 2018. Σημειώνεται μάλιστα ότι, ποσοστό 56%, δηλαδή €1,5 δισ., ενδέχεται να μην εισπραχθούν ποτέ ενώ για €692,2 εκατ. δεν έχουν καν ληφθεί μέχρι στιγμής μέτρα.

Από την έκθεση συνάγεται ακόμη η χρησιμότητα του σχεδίου το οποίο ψήφισε η Βουλή για ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Το σχέδιο οδήγησε σε σταδιακή μείωση των καθυστερημένων οφειλών. Ωστόσο, με τη λήξη του τον Ιούλιο του 2018 άρχισαν πάλι να αυξάνονται και μάλιστα με πολύ γρήγορο ρυθμό.

Η παρούσα κατάσταση μας ανησυχεί, γιατί διαιωνίζει μια εικόνα αδιαφάνειας και άνισης μεταχείρισης των πολιτών, στερώντας από το Κράτος σημαντικούς οικονομικούς πόρους.

Η αδράνεια της Κυβέρνησης στα ζητήματα φοροδιαφυγής δεν είναι ανεκτή. Ούτε η επίκληση ελλείψεων σε ανθρώπινους πόρους και τεχνολογία. Χρειάζεται ισχυρή πολιτική βούληση από την Κυβέρνηση, ώστε να προχωρήσει στη στήριξη του Τμήματος Φορολογίας, για να διεκπεραιώσει αποτελεσματικά το ρόλο του.